Curtea Constituţională va da, după şapte amânări, decizia finală privind modificările aduse de PSD-ALDE-UDMR Codului penal şi Codului de procedură penală, scrie Liviu Avram pe site-ul adevarul.ro. Unele dintre aceste modificări îl vizează și pe criminalul de la Caracal.

Pedeapsa cu detenţiune pe viaţă nu se aplică persoanelor care au depăşit vârsta de 60 de ani. El are 66, deci nu are cum să primescă închisoare pe viaţă.

* Dacă i se reţin mai multe infracţiuni (lipsire de libertate, viol, omor calificat, profanare de cadavre – numai la un prim inventar), va primi pedeapsa cea mai mare plus maximum 3 ani. Până acum, la pedeapsa cea mai mare se adăugau câte o treime din celelalte pedepse, ceea ce putea majora semnificativ pedeapsa rezultantă.

* Tot pentru că a depăşit vârsta de 60 de ani, va putea cere liberarea condiţionată după ce a ispăşit o treime din pedeapsă (dacă primeşte sub 10 ani) sau o jumătate de pedeapsă (dacă primeşte peste 10 ani). Din aceste fracţii se scad zilele lucrate (şi omul se pricepe la mecanică auto, nu-i exclus să-l vedem coleg de atelier cu Liviu Dragnea).

* Afară de faptul că va ispăşi pedeapsa într-o închisoare de lux (ceea ce e puţin probabil), din anii de închisoare putem scădea de pe acum 20%, ca urmare a Legii recursului compensatoriu – acea lege care, la propunerea lui lui Eugen Nicolicea aprobată de colegii săi din coaliţie, scade din pedeapsă 6 zile din fiecare lună petrecută într-o celulă cu igrasie.

Cetăţeanul Gheorghe Dincă din Caracal poate încă nu a aflat, că nu are studii de specialitate, dar judecătorii din CSM ar trebui să ştie: Da, toate indulgenţele din noua legislaţie penală i se vor aplica şi lui, chiar dacă a comis faptele înainte de intrarea lor în vigoare. Pentru că, potrivit Constituţiei, legea penală mai favorabilă se aplică şi retroactiv, scrie Liviu Avram pe adevarul.ro.

Alexandra Măceşanu, o fata de 15 ani din comuna Dobrosloveni, judeţul Olt, a dispărut miercuri, după ce a plecat spre municipiul Caracal cu o maşină „la ocazie”.

Minora a sunat de trei ori la numărul de urgenţă 112, spunând că a fost sechestrată de un bărbat, însă autorităţile nu au reuşit să identifice locul în care se afla.