Legea pensiilor va fi adoptată rapid

Legea pensiilor va avea un parcurs parlamentar accelerat. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a prezentat, luni, comisiilor pentru muncă  din Camera Deputaților noul proiect de lege a pensiilor. Ea a anunșat că, potrivit calendarului asumat, proiectul ar urma să fie aprobat în Guvern pe data de 9 noiembrie. Iar până la 20 noiembrie de către Parlament.

„Proiectul legii pensiilor este în transparenţă până pe data de 9 noiembrie. Ambiţia noastră este ca pe 9 noiembrie să fie adoptat în Guvern, după care să venim în faţa dumneavoastră pentru ca împreună să avem un parcurs parlamentar accelerat, astfel încât până pe data de 20 noiembrie să finalizăm calendarul parlamentar pentru reforma sistemului public de pensii, o lege importantă pentru români”, a declarat ministrul Muncii.

Ministrul a spus că pentru aplicarea legii începând cu 1 septembrie este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei. Adică 55,36 miliarde lei pentru cele 4 luni, din septembrie până în decembrie.

De la 1 ianuarie, punctul de pensie va fi de 2.032 de lei

Oficialul a precizat că legea va fi aplicată de la 1 ianuarie 2024. Ea a menţionat că la această dată punctul de pensie va fi de 2.032 de lei.

„Pentru acordarea majorării de 13,8%, care respectă şi actualele condiţii ale legii pe formula elveţiană, cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, pentru perioada la care ne raportăm aceasta a fost negativă, ceea ce înseamnă că rămânem cu 13,8% majorarea punctului de pensie. Asta înseamnă că, dacă acum avem un punct de pensie de 1.785, vom avea un punct de pensie de 2.032 de la 1 ianuarie”, a explicat Bucura-Oprescu.

Demnitarul a explicat şi procedura majorării pensiilor de la 1 septembrie 2024. Ea a spus că dosarele de pensii se află într-un moment avansat de digitizare. În acest moment, peste 4 milioane dintre ele au trecut deja prin acest proces. Apoi, după adoptarea legii de către Parlament este nevoie de o perioadă în care să fie elaborate şi aprobate normele de aplicare a legii.

„După normele de aplicare avem nevoie de o perioadă atât de achiziţie, de procedură, cât şi de software a sistemului care să permită aplicarea noii legi. După care avem nevoie de o perioadă în care colegii de la casele teritoriale de pensii să aplice efectiv noua lege şi, pe baza datelor din sistem, să recalculeze toate pensiile românilor, să le transmită acestora deciziile, după care de la 1 septembrie fiecare român să îşi primească noul cupon de pensie”, a mai spus ministrul.

Simona Bucura-Oprescu a precizat că proiectul cuprinde pensia şi indemnizaţia minimă socială, adăugând că actul normativ încurajează contributivitatea şi munca.

Ea a mai spus că, datorită acestui formule, cei 1.200.000 de români care primesc indemnizaţie minimă socială vor avea situaţia favorabilă în care vor avea, după aplicarea formulei, cu 87,4% mai mult, adică 1.960 de lei, faţă de 1.825 de lei, dacă au muncit 35 de ani pe salariu minim pe economie.

„Cu alte cuvinte, această formulă care încurajează munca cu punctele de stabilitate va duce la adecvarea pensiilor mici şi va duce la creşterea pensiilor, pe calculele noastre, în medie cu 40%. Poate vor fi pensii care vor creşte cu 1%, poate vor fi pensii care vor creşte cu 80%, cum am spus, dar calculele noastre arată că vom avea o creştere medie a pensiilor de 40%”, a precizat ministrul Muncii.