Informație de ultimă oră pentru pensionari! Cu cât pot fi crescute, de fapt, pensiile? Un fost ministru a spus clar

Cristian Ghinea a susținut pe pagina sa de socializare că Guvernul poate mări pensiile mâine cu 27%, deoarece „atât permite imediat procentul din PNRR”.

„Creșteți, băi, pensiile! Guvernul poate mări pensiile mâine cu 27%. Atât permite imediat procentul din PNRR. Și totuși nu măresc nici cu 10%, deși PSD a promis 40%.

Marcel zice că se duce la Bruxelles ca să ceară renegociere PNRR pentru crescut pensia. Antena 3 se emoționează. Că doar e pe banii dvs. Doar că e propagandă și gargară”, a scris Cristian Ghinea pe Facebook.

Cristian Ghinea a invocat un calcul realizat de deputatul USR Cristian Seidler.

„Pensiile contributive sunt în acest moment 7,4% din PIB. Pensiile speciale reprezintă 0,9% din PIB. Deci, cheltuim cu pensiile 8,3% din PIB. În acest moment, punctul de pensie este 1.586 de lei. Să aplicăm logica PSD: dacă la 1.586 de lei, pensiile sunt 8,3% din PIB, cât ar fi punctul de pensie dacă am fi la 9,4% din PIB, care este plafonul din PNRR?

Vorbim de PIB pe acest an şi calculele sunt făcute dacă pensia ar fi mărită de la 1 iulie pentru următoarele şase luni. La 9,4% din PIB, punctul de pensie ar trebui să fie 2.027 de lei. PSD poate creşte pensiile, de mâine, cu 27% faţă de valoarea actuală.

Ulterior, pensiile cresc automat, odată cu economia – asta cere PNRR, eliberăm pensionarii de pixul politrucilor”, a explicat Ghinea, într-un video ataşat postării.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit marți despre creșterea pensiilor și salariilor

Amintim că președintele Klaus Iohannis a vorbit marți despre creșterea pensiilor și salariilor, aspect pe care acesta îl consideră „corect, rezonabil și așteptat”, având în vedere contextul actual. Iohannis a mai spus că Guvernul are datoria de a găsi soluțiile cele mai bune în acest sens.

„Având în vedere că suntem în criză energetică, avem foarte multe probleme în economie, avem și o creștere economică, avem totuși o inflație destul de mare, este corect, este rezonabil și este așteptat să crească și salariile și pensiile”, a spus șeful statului.

Iohannis mai spune că discuțiile despre aceste creșteri nu trebuie evitate, dar având în vedere că nu avem un buget pentru anul viitor, cifrele exacte făcute public de politicieni sunt doar „o speculație”.