Autorităţile nipone au anunţat luni că Produsul Intern Brut al Japoniei a crescut în ritm anual cu 0,7% în trimestrul doi din 2012, faţă de 1,4% cât s-a estimat anterior.

Comparativ cu primul trimestru din 2012, economia niponă a înregistrat în perioada aprilie-iunie 2012 un avans de 0,2%, de asemenea mai redus decât prognoza iniţială, de 0,3%. Încetinirea exporturilor şi cererea redusă pe plan intern au afectat ritmul de creştere al Produsului Intern Brut al Japoniei. De asemenea, companiile au fost afectate de aprecierea yenului şi de cererea slabă pentru exporturi, pe fondul crizei din Europa.

"Aceasta este o revizuire semnificativă. Înseamnă că, în ansamblu, producţia şi investiţiile în Japonia au fost mai scăzute decât a estimat anterior guvernul. În trimestrul trei economia niponă ar putea înregistra chiar un declin", a explicat Martin Schulz, de la Fujitsu Research Institute.

În primul trimestru din 2012 Produsul Intern Brut al Japoniei a crescut cu 1,3%, comparativ cu precedentele trei luni. Investiţiile publice au fost majorate cu 23,6%, reflectând cheltuielile cu reconstrucţia ţării în urma cutremurului din martie 2011. Datoria publică a Japoniei a urcat luna trecută la 8.890 miliarde dolari, echivalentul a 219% din PIB.
Sursa: Agerpres