Este vestea momentului pentru bugetari. Salariul minim ar putea crește la 1.600 de lei pe lună. Ministerul Muncii ia în calcul majorarea salariului minim pe economie la 1.600 de lei net, potrivit unor surse Realitatea Plus. La nivelul Ministerului Muncii au loc mai multe discuții cu patronatele, sindicatele și reprezentanții grupelor vulnerabile.

Oficial, nu a fost înaintată o sumă din partea reprezentanților Guvernului, însă discuțiile au arătat că există disponibilitate pentru creșterea salariului minim.

Sursa citată a susținut că majorarea s-ar putea aplica din octombrie.

În România, 1,6 milioane de angajați primesc salariul minim pe economie.

De altfel, despre subiectul referitor la majorarea salariului minim pe economie pentru anul 2022 a dat detalii și ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, pe Facebook.

„Salariul minim trebuie să crească, iar astăzi am avut o primă discuție cu sindicatele și cu patronatele, pentru a asculta punctele lor de vedere.

Raluca Turcan, despre creșterea salariului minim

Majorarea salariului minim trebuie făcută în mod predictibil, bazată pe date economice, pentru a putea fi susținută de economie.

Preocuparea mea este ca în România nivelul de salarizare să fie decent, costul forței de muncă să înceapă să se apropie de media Uniunii Europene, dar în același timp trebuie să fim atenți ca orice majorare pe care o facem să fie susținută de economie pentru a evita blocajele ulterioare.

Am agreat cu partenerii sociali ca săptămâna viitoare să ne întâlnim în Consiliul Național Tripartit, astfel încât confederațiile sindicale și cele patronale să își prezinte și față în față propunerile pe care le au cu privire la majorarea salariului minim.

După ce vom avea aceste discuții, vom analiza toate variantele propuse, iar Guvernul va contura o soluție pe care o vom supune dezbaterii publice”, a notat Raluca Turcan.

Aceasta nu e singura veste bună pentru români. Aflat la Botoșani în urmă cu câteva zile, prim ministrul Florin Cîțu, a declarat că pensiile și alocațiile pentru copii vor crește de la începutul anului viitor, subliniind că procentul acestora nu a fost încă stabilit.