În Anglia, ”Triple lock” înseamnă că pensiile cresc la fiecare 12 luni, cu două procente, în funcție de rata inflației sau de creșterea salariului mediu, scrie Gbnews.

Cu  o inflație mult mai mare decât și-ar dori guvernul, practic, pensionarii ar putea beneficia de o creștere anuală a pensiei cu 848 de lire sterline. Cota pensiei pentru anul financiar 2024-2025 va fi stabilită în septembrie. Inflația se situează în prezent la 8,7% și nu dă semne de scădere, scăzând mult mai lent decât au prezis economiștii și guvernul.

Chiar dacă inflația va scădea la 6%, tot ar conduce la o creștere a pensiei

Dacă va rămâne tot așa, cei care primesc noua pensie de stat vor beneficia de cele 848 de lire sterline în plus. Chiar dacă inflația va scădea la 6%, tot ar conduce la o creștere a pensiei cu 636 de lire sterline. Suma suplimentară vine după o creștere record a pensiei de stat pentru anul financiar 2023-2024.

Helen Morrissey, șefa la compania de pensionare Hargreaves Lansdown, a declarat: „Costurile pensiilor de stat sunt în creștere, guvernul Regatului Unit anticipează creșteri amețitoare în următorii cinci ani.

Aproximativ 12,6 milioane de oameni solicită pensia de stat, iar acest număr se estimează că va depăși 13 milioane în doar cinci ani datorită faptului că trăim mai mult”.

„Aceasta este o veste grozavă, dar, fără îndoială, pune o presiune reală asupra populației active mai mici, care suportă costurile”, a menționat ea. În plus, creșterea mare, anticipată pentru al doilea an la rând, va duce probabil la anularea angajamentului de pensie Triple Lock după următoarele alegeri.

 66 de ani, vârsta pensionării

Vârsta de pensionare în Regatul Unit este în prezent de 66 de ani, iar două creșteri suplimentare sunt prevăzute deja în legislație: o creștere treptată, la 67 de ani, pentru cei născuți în aprilie sau după aprilie 1960; și o creștere treptată, la 68 de ani –  între anii 2044 și 2046 pentru cei născuți în sau după aprilie 1977.

În decembrie 2021, Departamentul pentru Muncă și Pensii a explicat de ce analizează o potențială creștere a vârstei de pensionare: „Pe măsură ce numărul persoanelor care depășesc vârsta de pensionare crește din cauza unei populații în creștere și a oamenilor care trăiesc, în medie, mai mult, guvernul trebuie să se asigure că deciziile privind modul de gestionare a costurilor sunt solide, echitabile și transparente pentru contribuabili, acum și în viitor.

Aproximativ 10,5 milioane de gospodării se vor confrunta cu probleme financiare în acest an, potrivit estimărilor End Fuel Poverty Coalition (EFPC), ceea ce înseamnă că veniturile lor după ce au plătit facturile la energie vor scădea sub pragul sărăciei. Guvernul britanic definește sărăcia ca fiind venitul gospodăriilor mai mic de 60% din media națională, care a fost de 31.000 de lire sterline (37.500 de dolari) în 2021, potrivit statisticilor oficiale.