Guvernul grec a anunţat miercuri că a finalizat schimbul de obligaţiuni guvernamentale deţinute de creditorii privaţi, o condiţie esenţială pentru a putea beneficia de al doilea program de sprijin destinat reducerii drastice a datoriei sale şi evitării falimentului, transmite AFP.

Potrivit unui comunicat al Ministerului grec de Finanţe, obligaţiuni guvernamentale în valoare de aproximativ 199 miliarde de euro au fost restructurate, adică aproximativ 96,9% din obligaţiunile guvernamentale elene în valoare de 205,5 miliarde de euro deţinute de creditorii privaţi.

‘Suntem extrem de mulţumiţi de rezultatului operaţiunii de schimb de obligaţiuni şi dorim să mulţumim tuturor creditorilor noştrii care au răspuns pozitiv la invitaţia noastră’, a declarat ministrul grec de finanţe, Philippos Sachinidis.

Pentru obligaţiuni vechi de 100 de euro, investitorii primesc noi noi titluri elene de 31,5 euro şi obligaţiuni în valoare de 15 euro ale Fondului European de Stabilitate Financiară, cu maturitate în doi ani. Investitorii pierd astfel 53,5% din valoarea nominală a bondurilor.

În luna februarie acestui an ţările din zona euro au căzut de acord asupra unui nou plan de salvare fără precedent, în valoare de 237 miliarde de euro, destinat Greciei, în ideea de a evita falimentul unei ţări membre care ar avea consecinţe imprevizibile pentru întreaga Europă. Planul cuprinde, pe de o parte, un ajutor public, sub forma de împrumuturi în valoare de 130 de miliarde de euro până la finele lui 2014, după un prim program de sprijin pentru Grecia în luna mai 2010 care s-a ridicat la 110 miliarde de euro. Cealaltă componentă se referă la ştergerea cu 107 miliarde de euro a datoriilor Greciei deţinute de creditorii privaţi, bănci şi fonduri de investiţii.

Tot acest amplu proces de restructurare vizează reducerea datoriei totale a Greciei până la 120,5% din PIB în 2020 de la 160% din PIB în prezent. În ceea ce îi priveşte pe creditorii privaţi, aceştia vor accepta pierderi de ordinul a 70% a valorii reale a titlurilor greceşti pe care le deţin.
Sursa: Agerpres