Natalia Intotero a anunțat startul programelor pentru studenți și familii tinere

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, vine cu vești bune pentru studenții și familiile tinere. Intotero spune că sumele împrumutate prin noile programe pot ajunge până la 150.000 lei. Ambele programe se vor lansa săptămâna viitoare. Dobânda va fi subvenționată 100% de minister. Posibilitatea rambursării acestor bani în termen de maxim 10 ani, practic vârsta acestora până în 40 de ani.

„Pentru programul Student Invest, suma este de 15.000 euro. Ambele programe că se vor lansa la începutul săptămânii viitoare. Deci toate speculațiile de până acum – că s-au lansat, că băncile au finalizat acești bani – nu sunt adevărate. Ambele programe se vor lansa săptămâna viitoare, deci vor putea să aplice toți cei care doresc. 15.000 de euro pentru studenți, dobânda subvenționată este 100% de minister” a spus Natalia Intotero la Antena 3.

Ministrul Familiei a explicat că posibilitatea de a rambursa acești bani în termen de maxim 10 ani înseamnă practic că aceștia trebuie să fie în vârstă până în 40 de ani. Ea a adăugat că toți cei care doresc să aplice trebuie să prezinte dovada că urmează cursurile unei facultăți, studii postuniversitare sau doctorat. În plus, o altă condiție pe care trebuie să o îndeplinească este să urmeze cursurile în România.

Se schimbă regulile de acordare a banilor prin Family Start și Student Invest

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a emis un ordin prin care a modificat regulile de finanțare în programele StudentInvest și FamilyStart. Modificările includ reducerea numărului maxim de potențiali beneficiari pentru programul StudentInvest.

În timp ce programul FamilyStart va putea avea un număr mai mare de beneficiari în acest an. Potrivit documentului, calificarea pentru finanțare este condiționată de deținerea cetățeniei române și de domiciliul pe teritoriul României.

Documentul stabilește limitele de garantare pentru cele două programe. Plafonul a fost fixat la 250 de milioane de lei pentru fiecare dintre acestea. De asemenea, precizează numărul de beneficiari pentru acest an. Astfel, conform noilor reglementări, programul StudentInvest va avea un număr maxim de 5.556 de beneficiari, în scădere față de 6.300, în timp ce programul FamilyStart va putea avea cel mult 4.375 de beneficiari, comparativ cu 4.200 câți erau în anul precedent. Conform ordinului emis, doar persoanele fizice care dețin cetățenia română și au domiciliul în România se pot califica pentru aceste programe.