La sediul Guvernului României, au avut loc consultări între reprezentanţii celor două ministere de resort, ai Cancelariei Prim-Ministrului şi ai companiilor aeriene TAROM şi Blue Air, având ca subiect identificarea celor mai bune soluţii şi a paşilor de urmat pentru susţinerea financiară a celor doi operatori aerieni de curse aeriene regulate, în contextul crizei generate de pandemia de coronavirus, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

Trebuie menționat că la consultări au fost prezenți premierul Ludovic Orban, Lucian Bode şi Florin Cîţu.

Posibilitatea acordării unor credite

„Concret, analizăm posibilitatea acordării unor credite cu garanţii de stat care să compenseze lipsa de lichidităţi generată de pandemia COVID-19”, este scris în comunicat.

Guvernul a aprobat în cursul lunii aprilie 2020, prin Memorandum, acordarea unor ajutoare de stat companiilor aeriene TAROM şi Blue Air pentru acoperirea pierderilor generate de reducerea semnificativă a cererii de trafic aerian pe perioada pandemiei de coronavirus. În cursul aceleiaşi luni, MTIC a depus la Comisia Europeană prenotificarea pentru autorizarea măsurii de ajutor de stat.

Planul de Restructurare

În cazul TAROM, compania a prezentat elementele Planului de Restructurare, care urmează să fie trimis în cursul lunii august 2020 spre aprobare Directoratului de Competitivitate al Comisiei Europene. În baza acestui plan, ajutorul de salvare acordat TAROM în cursul lunii februarie a.c. se va transforma într-un ajutor de restructurare.

„În cadrul întâlnirii de astăzi, au fost stabilite acţiunile concrete care vor fi întreprinse de MTIC şi MFP în perioada imediat următoare, astfel încât procedura de notificare la Comisia Europeană a celor două ajutoare de stat să fie finalizată până la sfârşitul lunii iulie, ceea ce va permite declanşarea procedurilor legale pentru accesarea ajutoarelor şi asigurarea fondurilor necesare pentru ca TAROM şi Blue Air să traverseze perioada de criză din sectorul transporturilor aeriene.

Accesarea acestor ajutoare de stat se va face numai după aprobarea prealabilă din partea directoratelor responsabile din cadrul Comisiei Europene”, este scris în comunicat.