Banca franceză, care încearcă să se retragă de pe piaţa din Grecia după ce băncile ţării au fost puternic afectate de criza datoriilor suverane, a injectat deja 2,3 miliarde de euro în divizia sa elenă. Banca Centrală a Greciei cere ca Credit Agricole să-şi recapitalizeze subsidiara elenă, achiziţionată în 2006, cu încă 600-700 milioane de euro, înainte de a aproba vânzarea, susţine ‘Wall Street Journal’. Publicaţia adaugă: "Credit Agricole va trebui, de asemenea, să se angajeze că-şi va păstra pentru încă trei ani actuala linie de creditare către Emporiki, estimată acum la aproximativ 1,9 miliarde de euro dar probabil să fie redusă".

Un purtător de cuvânt al băncii francez a refuzat să comenteze informaţia.

Cele trei bănci elene interesate de achiziţionarea integrală a Emporiki, National Bank of Greece, Alpha şi Eurobank, au prezentat recent grupului bancar francez Credit Agricole ofertele lor revizuite iar vânzarea ar putea avea loc în următoarele zile.

Luna trecută, directorul general al Credit Agricole, Jean-Paul Chifflet, a afirmat că este posibil ca grupul francez să păstreze un pachet de 10% din acţiunile Emporiki.
Credit Agricole, al treilea mare grup bancar francez, a anunţat recent că, în al doilea trimestru al acestui an, profitul său net a înregistrat o scădere de 67% până la 111 milioane de euro din cauza pierderilor de 370 milioane de euro la Emporiki şi a deprecierii cu 427 milioane de euro a participaţiei sale la Intesa Sanpaolo SpA. Veniturile înregistrate de Credit Agricole în al doilea trimestru au scăzut cu 14% până la 4,75 miliarde de euro.

În România, la finele lunii iunie Banca Naţională a României (BNR) şi-a dat acordul pentru cumpărarea pachetului de acţiuni ale subsidiarei Emporiki Bank din România de către Credit Agricole S.A. Numele oficial al băncii va fi schimbat în Credit Agricole Bank România, după ce vor fi îndeplinite toate formalităţile legale necesare.
Sursa: Agerpres