‘Suntem în negocieri foarte avansate cu cumpărătorii, care au făcut oferte ferme’, a afirmat Jean-Paul Chifflet, adăugând că preţul de achiziţionare ar putea fi simbolic, doar un euro, în funcţie de valoarea capitalului pe care Credit Agricole trebuie să o injecteze în Emporiki.

Întrebat când crede că va fi finalizată tranzacţia, şeful Credit Agricole a răspuns: ‘în câteva săptămâni’.

Luni, publicaţia ‘Wall Street Journal’ anunţa că Credit Agricole ar putea plăti suplimentar 600-700 milioane de euro pentru divizia sa din Grecia, Emporiki Bank, înainte de a o putea vinde.

Banca franceză, care încearcă să se retragă de pe piaţa din Grecia după ce băncile ţării au fost puternic afectate de criza datoriilor suverane, a injectat deja 2,3 miliarde de euro în divizia sa elenă. Banca Centrală a Greciei cere ca Credit Agricole să-şi recapitalizeze subsidiara elenă, achiziţionată în 2006, cu încă 600-700 milioane de euro, înainte de a aproba vânzarea, susţine ‘Wall Street Journal’. Publicaţia adaugă: ‘Credit Agricole va trebui, de asemenea, să se angajeze că-şi va păstra pentru încă trei ani actuala linie de creditare către Emporiki, estimată acum la aproximativ 1,9 miliarde de euro dar probabil să fie redusă’.

Cele trei bănci elene interesate de achiziţionarea integrală a Emporiki, National Bank of Greece, Alpha şi Eurobank, au prezentat recent grupului bancar francez Credit Agricole ofertele lor revizuite iar vânzarea ar putea avea loc în următoarele zile. Directorul general al Credit Agricole, Jean-Paul Chifflet, a afirmat că este posibil ca grupul francez să păstreze un pachet de 10% din acţiunile Emporiki.

În România, la finele lunii iunie Banca Naţională a României (BNR) şi-a dat acordul pentru cumpărarea pachetului de acţiuni ale subsidiarei Emporiki Bank din România de către Credit Agricole S.A. Numele oficial al băncii va fi schimbat în Credit Agricole Bank România, după ce vor fi îndeplinite toate formalităţile legale necesare.
SURSA: Agerpres