Plenul Parlamentului European votează la Strasbourg pentru aprobarea regulamentului noului certificat digital Covid european. În dezbaterea care a avut loc astăzi, comisarul UE pentru justiție, Didier Reynders, a spus că „votul de astăzi reprezintă o piatră de hotar. Regulamentul va intra în vigoare pe 1 iulie, dar va fi introdus imediat. Mai multe state membre au început deja să elibereze certificate și peste un milion de cetățeni au primit deja acest certificat”, scrie Rainews.

Reynders a subliniat că „prin certificatul digital Covid, cetățenii vor avea un instrument practic pe care îl pot folosi pentru a călători în siguranță în Europa în această vară, un instrument care va fi acceptat oriunde decid să meargă în Uniunea Europeană”. „Comisia – a reamintit Reynders – a  propus regulamentul pe 17 martie și acum, după doar două luni și jumătate, într-un timp record, Parlamentul European votează asupra acordului încheiat cu Consiliul UE.

Prin acest regulament, fiecare cetățean al Uniunii va avea dreptul legal de a primi un certificat Covid care să ateste că a fost vaccinat, sau a fost supus unui test molecular sau antigen cu rezultat negativ, sau că este vindecat și deci imun după ce a contractat virusul. Certificatul va fi gratuit, ușor accesibil tuturor cetățenilor europeni și va fi împărtășit și acceptat de toate statele membre”.

Sistemul este deja activ în 9 state

În ziua în care se așteaptă aprobarea Parlamentului European, Spania și Lituania au pus oficial în funcțiune platforma UE, începând să distribuie certificatele Covid cetățenilor lor cu trei săptămâni în avans față de termenul limită de 1 iulie. Anunțul a fost făcut de Comisia Europeană. 

După Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia, a ajuns la nouă numărul statelor membre în care este deja activ sistemul de recunoaștere reciprocă a certificatelor Covid care atestă vaccinarea, rezultatul negativ al unui tampon, sau vindecarea de virus a cetățenilor europeni, cu scopul de a facilita călătoriile în întreaga Uniune.

ainews.it/dl/rainews/articoli/Covid-Reynders-piu-di-un-milione-di-cittadini-ha-gia-ricevuto-il-green-pass-c5c1e681-3391-43da-ae64-abfc9177ce58.html?refresh_ce

Traducerea Cătălina Păunel/cpaunel/fmatei