Italia și Franța sunt din nou într-o situație critică după ce numărul de cazuri de COVID-19 a crescut alarmant în ultimele 24 de ore.

Franța a înregistrat 4.897 de cazuri în 24 de ore, față de 3.602 sâmbătă. Italia a înregistrat 1.210 de cazuri în 24 de ore.

În cazul francezilor, chiar dacă inclusiv Ministrul Sănătății a admis că situația e îngrijorătoare, potrivit agenției France Presse, niciun oficial nu invocă ideea unei carantine totale, cum a fost cazul lunile trecute. Cu toate acestea, procentajul de teste pozitive continuă să crească uşor, la 3,6% (faţă de 3,5% sâmbătă). Au fost detectate 32 de noi focare, au precizat autorităţile.

În Italia, în cazul exploziei de cazuri cu noul coronavirus, o treime dintre acestea au fost depistate la Roma și în zona metropolitană. Explicația creșterii alarmante a numărului de noi infectări este legată de turiști reveniți din vacanță din strainatate sau din insula Sardinia.

În faţa acestui nou focar, preşedintele regiunii Lazio, Nicola Zingaretti, şeful Partidului democrat (centru-dreapta, la putere), i-a cerut Ministerului Sănătăţii şi regiunii Sardegna „să introducă de urgenţă controale”.

Ministrul italian al Sănătății a exclus însă o nouă carantină la nivel național, dar guvernatorii anumitor regiuni susțin că ar putea reveni la unele restricții de circulație.

„Nu vom avea noi restricţii. Sunt optimist, deşi prudent. Sistemul nostru de sănătate a devenit mult mai puternic”, a declarat Roberto Speranza în urmă cu câteva zile.

El a afirmat că situaţia de acum nu poate fi comparată cu cea din februarie sau martie, când boala se răspândea fără control şi era dificil de găsit şi urmărit persoanele infectate. Speranza a adăugat că în Italia s-a dublat numărul de paturi de la terapie intensivă.

Guvernul a luat însă mai multe măsuri pentru a opri noul val de infectări: închiderea discotecilor de la 17 august, purtarea obligatoriu a măştii în locurile foarte frecventate între orele 18.00 – 6.00.