Este prăpăd în toată România din cauza COVID. Secțiile ATI din țară sunt aproape pline. Pe teritoriul țării au mai rămas doar câteva zeci de paturi libere la secția ATI COVID din cauza exploziei de infectări cu noul coronavirus. În București situația din spitale este și mai dramatică.

Locurile în spitale aproape că nu mai există. Dintre cele care mai sunt libere, o parte au fost alocate copiilor, potrivit unui anunț făcut de reprezentanții din Sănătate. Duminică, în Bucureşti, mai erau doar două paturi.De altfel, părinții infectați cu noul coronavirus vor putea fi tratați în secțiile de pediatrie unde se află internați și copiii lor, a anunțat ministerul Sănătății.

”Începând de astăzi, 13 septembrie 2021, unităţile sanitare cu paturi, care au în structură secţii sau compartimente cu profil pediatric, pot asigura asistenţa medicală pentru însoţitorii care sunt cazuri suspecte şi cazuri confirmate de COVID-19.

În acest sens, Ministerul Sănătății a modificat Anexa nr. 1 si Anexa nr.2 la Ordinul ministrului sănătății nr. 434/2021 privind aprobarea Planului de măsuri pentru organizarea spitalelor și a unităților de dializă în contextul pandemiei de COVID-19 și a listei spitalelor și unităților de dializă care asigură asistența medicală pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19, conform clasificării spitalelor în 3 niveluri de competența.

Decizie publicată în Monitorul Oficial

Modificările au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 875 din 13 septembrie 2021.

În situaţia în care evoluţia copilului este favorabilă şi este posibilă externarea acestuia dar însoţitorul copilului necesită în continuare asistenţă medicală spitalicească, medicul curant al însoţitorului împreună cu şeful de secţie au obligaţia de a organiza transferul acestuia pe o secţie de adulţi, în cadrul aceleiaşi unităţi sanitare, sau, într-o altă unitate sanitară.”, se arată în anunțul făcut de reprezentanții din Sănătate.

Până pe 19 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 1.148.710 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.817 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Din totalul pacienţilor internaţi, 201 sunt minori, 183 sunt internaţi în secţii şi 18 se află la Terapie Intensivă.