Brazilia este țara cea mai afectată de pandemia de COVID. Aici s-a înregistrat marţi un nou record negativ de decese asociate noului coronavirus. Informațiile au fost transmise miercuri de dpa.

Conform datelor publicate de Ministerul Sănătăţii în seara zilei de marţi a fost prăpăd. Un număr de 1.972 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au murit în ultimele 24 de ore. Recordul negativ anterior, de 1.910 de decese, data de miercurea trecută, după 1.641 cu o zi în urmă.

În total, în Brazilia s-au înregistrat până acum 268.370 de decese asociate COVID-19, potrivit statisticii Ministerului Sănătăţii.

Bilanț tragic din cauza COVID

Bilanțul este cutremurător. Numărul cazurilor noi de infectare este de 70.764. Această cifră ridică bilanţul la peste 11 milioane în cea mai populată ţară din America Latină.

Brazilia a început vaccinarea populaţiei în ianuarie. Ea este una dintre ţările cel mai puternic lovite de pandemie. Potrivit institutului de cercetare Fiocruz, cel mai mare din Brazilia, situaţia pacienţilor cu COVID-19 în secţiile de terapie intensivă din ţară este “extrem de critică”.

În 13 din cele 26 de state ale federaţiei, gradul de ocupare a locurilor la terapie intensivă trece de 90%.

S-a favorizat apariţia unor variante îngrijorătoare ale SARS-CoV-2

Preşedintele Jair Bolsonaro a minimalizat de la început pericolul reprezentat de coronavirus. Acum el continuă, din motive economice, să respingă restricţii antiepidemice. Politicieni locali au recunoscut însă gravitatea situaţiei şi au înăsprit măsurile împotriva răspândirii rapide a coronavirusului.

Fiocruz avertizează că circulaţia intensă a persoanelor şi accelerarea propagării virusului au favorizat apariţia unor ‘variante îngrijorătoare’ ale SARS-CoV-2 în Brazilia, precum varianta P.1 ce pare să se fi dezvoltat în Amazonia.

Și în România, COVID face prăpăd. Până pe 9 martie, pe teritoriul țării noastre, au fost confirmate 835.552 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 767.219 pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.989 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.