Marile festivaluri probabil că nu vor avea loc în acest an, pentru că nu putem să ris­căm. Acest anunț făcut de preşe­din­tele Klaus Iohannis a provocat cutremur printre iubitorii de muzică dar și printre organizatori. Ulterior a existat și un anunț oficial în ceea ce privește anularea Untold, lucru care i-a îngrozit pe organizatori și autorități.

Untold a adus în Cluj, la ediția trecută, 45 de milioane de euro. Organizatorii au anunțat o prezență de 370 de mii de oameni în cele patru zile de festival, în 2019, 20% sunt din județul Cluj, 20 % din străinătate, iar restul de 60% in toată România.

Potrivit știripecluj, la o prima estimare, din cei peste 370.000 de participanți, cei 300.000 veniți din afara Clujului au cheltuit fiecare în medie, în cele 4 zile din 2019, cel puțin 150 euro, pe cazare, transport, restaurante, terase, cumpărături, vizite la muzee etc. Acest lucru înseamnă o infuzie de capital în comunitatea clujeana, de peste 45 milioane euro. Acești bani au ajuns în impozite și taxe locale, dar și în încasări pentru business-urile locale sau pentru oamenii care au profitat de numărul mare de turiști prezenți, punându-și apartamentele sau casele la închiriat.

Cluj-Napoca și România au avut de câștigat și la capitolul imagine. Participanții străini intervievați declară că și-au schimbat total părerea despre România și că au fost impresionați de ospitalitatea clujenilor. Bugetul festivalului, pentru ediția aniversară, 2019, a depășit suma de 16 milioane de EURO.

Toți acești bani nu vor mai intra în Cluj în 2020, iar la aceste pierderi se adaugă și cele generate de anularea Electric Castle.