Potrivit ultimului raport lunar al OPEC, cererea mondială pentru ţiţeiul OPEC va scădea anul viitor până la 29,20 milioane barili pe zi, cu aproape un milion de barili pe zi mai puţin decât produce în prezent cartelul.

În jurul orei 8,50 GMT, la Bursa Intercontinental Exchange ICE de la Londra, barilul de ţiţei Brent cu livrare în luna decembrie era cotat la 79,91 dolari, cu 47 de cenţi mai puţin comparativ cu valoarea înregistrată miercuri seară. În cursul dimineţii cotaţia a coborât până la 79,55 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna septembrie 2010.

De la un maxim de 115,71 dolari atins la mijlocul lunii iunie, cotaţia ţiţeiului Brent a scăzut cu peste 30% afectată de o ofertă abundentă şi o cerere restrânsă de aprecierea dolarului. În plus, investitorii sunt îngrijoraţi şi de cererea energetică a primilor doi consumatori mondiali de petrol în condiţiile în care economia chineză încetineşte iar economia europeană este ameninţată de stagnare.

În pofida scăderii preţurilor, ţările membre ale OPEC nu şi-au manifestat intenţia de a reduce producţia la următoarea reuniune a cartelului care va avea loc în data de 27 noiembrie la Viena.

În timp ce unele state membre au declarat că ar dori ca OPEC să-şi reducă producţia, cel mai important membru al Organizaţiei, Arabia Saudită nu este în favoarea unei reduceri, dând naştere la speculaţii că este mai interesată în păstrarea cotei de piaţă decât în stabilizarea preţurilor.