Saptamana trecuta, ziarele economice consemnau sec cateva cifre comunicate de Institutul de statistica sau de BNR : anul 2005 a fost primul an in care numarul salariatilor pe ansamblul economiei a crescut, dupa 15 ani de scadere, cu vreo 120.000 de locuri de munca. Alta stire: date preliminare arata ca investitiile straine in Romania, anul trecut, s-au ridicat la aproximativ 5,3 miliarde de euro, fata de 4,3 miliarde in 2004, cu mentiunea ca suma din 2004 cuprinde si banii incasati din privatizarea Petrom.

Aceste cifre arata ca introducerea cotei unice de impozitare a produs efecte chiar in primul ei an de viata. Daca la aceste cifre adaugam faptul ca pentru aproximativ 2,5 milioane de oameni viata este mai simpla, nu mai trebuie sa depuna declaratii de venit global, sau ca veniturile la bugetul statului nu au scazut, ba chiar au crescut sensibil, desi nivelul impozitelor s-a redus drastic, atunci vom avea o imagine mai clara a ceea ce a insemnat cota unica. Altfel spus, principalele obiective avute in vedere atunci cand a fost introdusa cota unica au fost atinse: economia subterana iese, incet, dar iese, la suprafata, investitorii straini se uita tot mai insistent spre Romania, veniturile la buget, ca pondere in PIB, nu au scazut, desi s-a redus nivelul impozitelor.


Tot saptamana trecuta, cel care este un fel de ministru de finante al Uniunii Europene, spaniolul Almunia, atragea atentia ca Romania are nevoie de venituri bugetare mai mari; contributia ca membru UE, cofinantarea unor proiecte cu bani europeni sau propriile proiecte de infrastructura reclama venituri mai mari. Problema ar fi fost aceeasi si daca s-ar fi pastrat vechiul sistem de impozitare. De aceea, probabil ca majorarea TVA este inevitabila; si pentru a putea fi aplicat mai bine principiul impozitelor scazute pe munca (pe profit si pe salariu) si mai mari pe consum(TVA). Almunia vorbeste insa si din pozitia occidentalului care vede ca nivelul scazut al impozitelor din tarile estice atrage tot mai mult capitalurile care nu mai merg spre vestul Europei. Despre o masura cum e introducerea cotei unice se spune ca produce efecte dupa 18-20 de luni.


Surprinzator este ca in Romania efectele au fost atat de vizibile chiar in primul an de aplicare. Cele doua cifre, referitoare la numarul de noi locuri de munca si nivelul investitiilor straine, reprezinta un raspuns si pentru cei care calculeaza ca numarul beneficiarilor cotei unice ar fi egal cu al celor care au castigat ceva la salariu. Complet fals. Prin majorarea investitiilor straine, iar in 2006 se va vedea si mai bine acest efect, creste numarul locurilor de munca si, implicit, al celor care platesc impozite si taxe, avand drept consecinta mai multi bani la buget si apoi mai multi bani pentru sanatate si educatie. E un cerc virtuos pe cale sa se produca. Semnalele din 2005 sunt mai mult decat incurajatoare.

“Probabil ca majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata este inevitabila.”