Compania cu capital turc Opus Land Development, dezvoltatorul ansamblului rezidenţial Cosmopolis din Ştefăneştii de Jos, a decis să proiecteze într-unul dintre blocurile celei de-a doua faze a proiectului apartamente care să poată fi incluse în programul guvernamental „Prima Casă“.

„Unul dintre blocurile cu zece etaje, aflate acum în construcţie în a doua fază, vor cuprinde apartamente cu două camere şi garsoniere care să fie incluse în programul «Prima Casă». Dacă acest tip de locuinţe vor genera cerere vom continua şi pe acest segment de piaţă“, a declarat pentru capital.ro Cosmin Lupu, supervisor vânzări în cadrul Cosmopolis.

Blocul va dispune de 63 de unităţi a căror preţ va varia între 44.000 şi 78.800 de euro, fără TVA. Suprafaţa unei garsoniere va fi de 44 de metri pătraţi, iar cea a unui apartament cu două camere de 79 de metri pătraţi.

În prezent, locuinţele din Cosmopolis se vând la un preţ mediu de 1.100 de euro/mp construit, cele dedicate programului guvernamental urmând să afişeze un preţ mediu de 990 de euro/mp.

Faza a doua a proiectului cuprinde 1.256 de locuinţe, dintre care 60% au fost deja contractate. Ritmul de vânzări în noile condiţii de piaţă este de opt-zece unităţi lunar. Lucrările la această etapă se află la nivelul etajului opt pentru blocurile cu zece etaje şi va fi finalizată anul viitor.

Clienţii au reziliat 60-70 de contracte din prima fază

Prima etapă a proiectului, care cuprinde 565 de unităţi, a fost vândută în totalitate înainte de livrare, însă 10% din cumpărători au reziliat contractele din lipsa ultimei tranşe de bani.

„Ţinta noastă pentru acest an este să vindem cele 60-70 de apartamente ce au mai rămas din prima fază. Au fost nişte mici investitori care au cumpărat la pachet câte 3-4 apartamente şi nu au mai făcut faţă plăţilor, din cauza crizei. Aceştia au fost penalizaţi cu 10% din valoarea apartamentului“, a explicat Cosmin Lupu.

Finanţarea asigurată de GarantiBank, extinsă în septembrie anul trecut la 57 mil. euro, va acoperi costul de construcţie a fazei în dezvoltare şi nu va fi necesară accesarea unei noi tranşe de bani, au declarat recent oficialii Opus Land Development.

Negocieri cu un hypermarket

În cadrul complexului rezidenţial va fi deschis în decurs de o lună un supermarket, iar din 1 noiembrie va fi inaugurată şi o grădiniţă particulară.

„Avem în vedere şi deschiderea unui hypermarket şi purtăm negoicieri în acest sens, însă criza financiară a tăiat din avântul de extindere al retailerilor de acest tip“, a spus reprezentatul de vânzări al Cosmopolis.

Cosmopolis este prezentă până duminică cu un stand de vânzări în cadrul târgului imobiliar tIMOn ce se desfăşoară în Piaţa Constituţiei din Capitală.

Proiectul turcilor va avea o suprafaţă construită cu locuinţe de 665.000 de metri pătraţi, plus alţi 220.000 de metri pătraţi spaţii comerciale. Cosmopolis devine astfel al doilea proiect ca mărime de pe piaţa românească, după Băneasa, dezvoltat de Băneasa Investment.

Lucrările la proiect au început în iulie 2007 şi vor fi împărţite în şapte faze, până în anul 2014. Ansamblul rezidenţial este destinat clasei medii spre lux, cu venituri pe familie de peste 2.000 de euro.

Fiecărei locuinţe îi revine aproximativ două parcări, ceea ce înseamnă un număr de 1.050 de parcări în prima fază. Costul unui loc de parcare în cadrul complexului este de 4.000 de euro.

Ansamblul este dezvoltat pe un teren de 100 de hectare, valoarea de investiţie este de circa 700 de milioane de euro şi va cuprinde, în funcţie de cererea de pe piaţă, circa 6.000 de locuinţe. Prima fază a necesitat o investiţie totală de 77 de milioane de euro.