Medicii din linia I abia mai fac faţă pandemiei de coronavirus. Dr. Cătălin Apostolescu, medic infecţionist şi manager la spitalul Matei Balş, a făcut dezvăluiri teribile din interior.

Coşmar total din cauza COVID-19

Medicul Cătălin Apostolescu a dezvăluit ce se întâmplă cu adevărat în spitalele din România. Acesta a spus şi care a fost cel mai greu moment din anul dominat de pandemia de coronavirus.

“Cele mai grele momente au fost în toamna anului trecut: sfârşitul lunii septembrie, octombrie, noiembrie, începutul lui decembrie, când realmente eram copleşiţi, când realmente ajunseserăm să punem pacienţi în fiecare pat şi fiecare pătuţ disponibil.

Aveam şi nişte paturi pentru adolescenţi în cadrul secţiilor de copii. Chiar şi acolo dacă era o persoană mai minionă adultă a fost pusă. Când în fiecare dimineaţă, garda preda tura cu 25, 30 de pacienţi care stăteau în aşteptare în camera de primiri urgenţe, în centrul de primiri urgenţe.

Pe paturile de consultaţii, pe canapele, pe scaune, în fund şi a trebuit să improvizăm tot soiul de metode să le administrăm oxigen acestor pacienţi, pentru că spitalul era plin, pentru că practic, cum se elibera un pat, imediat era ocupat.

Nu ştiu dacă ştiţi dar în spital există nişte proceduri. În momentul în care se eliberează un pat, el trebuie decontaminat, schimbat evident lenjerie, pe cât posibil sterilizată camera.

Nu am mai avut timp de multe ori să facem aceste lucruri. Se schimba doar aşternutul, se pulveriza repede patul cu dezinfectant şi imediat după aceea se ocupa”, a spus medicul conform observatornews.ro.

Pericole pentru pacienţi

Mai mult, medicul a vorbit şi despre pericolele la care sunt expuşi pacienţii. “Evident că existau pericole pentru pacienţi pentru că fiecare pacient care intră într-un spital, nu numai în Matei Balş, vine cu microbii lui de acasă.

Fiecare pacient care urmează diverse tratamente selectează de asemenea microbi în cadrul spitalizării. Şi atunci aveam tot timpul spectrul infecţiilor nosocomiale deasupra capului. Din păcate, în medicină niciodată nu alegi între bine şi rău ci trebuie să alegi între două rele. Şi încercam să îl alegem pe cel mai mic”, a mai spus Apostolescu.

Mai mult, acesta a vorbit şi despre o cumpănă din urmă cu puţin timp. “În acea perioadă am spus că nu mai facem faţă”, a încheiat Cătălin Apostolescu.