Cu 50 de zile înainte de alegerile prezidențiale, bătălia pentru Casa Albă se joacă din ce în ce mai mult pe vaccinul anti-Covid și mai ales pe momentul apariției sale. Însuși Trump a impus subiectul în campania electorală, jucând cartea unui vaccin înainte de alegeri, în ciuda scepticismului experților și a temerilor tot mai mari de presiune în detrimentul siguranței și eficacității. 

Trump iese imediat la atac, ocazia este un town hall „president and people” la ABC în Philadelphia, cu aproximativ 20 de alegători indeciși din Pennsylvania: coronavirusul mai devreme sau mai târziu „va dispărea”, chiar și fără vaccin, datorită dezvoltării unei „mentalități de turmă”, un lapsus pentru „imunitatea de turmă” care, însă, necesită contaminarea a cel puțin 70% din populație: prin urmare, un număr enorm de decese, care în SUA sunt aproape 200.000, din care 1.293 în ultimele 24 de ore. Apoi, Trump ridică ștacheta: distribuirea vaccinurilor va începe „poate încă de la jumătatea lunii octombrie”, susține purtătorul de cuvânt, Kayleigh McEnany: „Obiectivul este de a avea peste 100 de milioane de doze până la sfârșitul anului”.

Se resping termenele limită

Date imaginare pentru cei care lucrează în domeniu. Robert Redfield, directorul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), agenția federală pentru protecția sănătății, respinge termenele limită, notează Rainews.

Depunând mărturie sub jurământ la Congres, Redfield a declarat că un vaccin ar putea fi disponibil la sfârșitul anului, dar numai în cantități limitate, în timp ce va fi nevoie de „șase până la nouă luni” pentru ca toți americanii să primească vaccinul și să revină la „viața normală” până în al treilea trimestru al anului 2021. Redfield l-a contrazis pe Trump și cu privire la utilizarea măștilor, argumentând că acestea ar putea fi mai eficiente decât un vaccin. 

În fața întrebările alegătorilor, Trump s-a limitat să spună că: Redfield „a greșit”, „a înțeles greșit întrebările”. 

Promisiunile lui Trump au fost aspru condamnate de Joe Biden care, într-o conferință de presă, a denunțat eșecul președintelui în gestionarea pandemiei, ceea ce „îl descalifică” în totalitate pentru realegere. Apoi, Biden a spus: „Am încredere în vaccinuri, în oamenii de știință, dar nu în Donald Trump și, în acest moment, nici poporul american nu o poate face”.