Autorităţile de turism ale României trebuie să lanseze o campanie puternică de promovare pe piaţa din Rusia. Asociaţia Litoral – Delta Dunării va porni imediat o campanie de promovare şi de marketing pe piaţa rusă. Nu este o piaţă uşoară, însă cred că acum avem această oportunitate, pentru că turiştii şi tour-operatorii ruşi trebuie să înlocuiască cu ceva destinaţiile Turcia şi Egipt. Atunci, România trebuie să fie o alternativă', a menţionat Corina Martin, care este şi preşedintele Asociaţiei Litoral – Delta Dunării.
Preşedintele FAPT susţine că autorităţile de turism ale Israelului 'reacţionează deja şi se îndreaptă cu invitaţii şi tarife atractive către tour-operatorii ruşi pentru a crea o alternativă', având în vedere faptul că Vladimir Putin a cerut guvernului rus să ia măsuri pentru interzicerea transportului aerian charter între Rusia şi Turcia. 'Evident că România trebuie să profite acum de această situaţie, în sensul că avem oportunitatea, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, când noi, la Constanţa, am reuşit să atragem un număr mult mai mare de vase de croazieră în urma situaţiei tensionate din Ucraina', a mai spus Corina Martin.
Potrivit acesteia, hotelierii turci ar putea reduce tarifele, situaţie de care vor profita turiştii români. Totodată, în urma situaţiei tensionate din vestul Europei, tot mai mulţi români au solicitat vacanţe şi weekend-uri în România, susţine preşedintele FAPT. 'Cererea de vacanţe în România a crescut în câteva zile. Tot mai puţini români sunt acum dornici să plece spre vestul Europei. În schimb, s-au orientat către destinaţiile româneşti. Pentru zonele Bran, Moeciu, Râşnov, de câteva zile nu se mai găseau camere libere la agenţii. Acesta este rezultatul clar ar situaţiei din vestul Europei. Destinaţiile turistice cele mai solicitate în prezent sunt: Bran, Moeciu, Râşnov, iar ca regiuni Transilvania şi Bucovina', a adăugat Corina Martin.
Conform datelor Serviciului Federal de Statistica (Rosstat), numărul turiștilor ruși sositi în România a crescut cu 73% în primul trimestru din 2015, în timp ce fluxul de turiști spre Cehia și Polonia a scăzut cu 45% și, respectiv, 33%. În Slovacia, declinul a fost de 70%, în Slovenia de peste 50%. Mai puțin afectată a fost Ungaria, cu o scădere de doar 8%.
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat sâmbătă un decret care prevede o serie de măsuri de retorsiune economică, în replică la doborârea, marţi, a unui bombardier rus de către aviaţia turcă la frontiera siriană. Măsurile pregătite de guvernul rus care "vizează asigurarea securităţii naţionale şi a cetăţenilor ruşi" prevăd interdicţia de a efectua zboruri charter între Rusia şi Turcia, interdicţia angajatorilor ruşi de a angaja muncitori turci de anul viitor şi interzicerea importului anumitor mărfuri turce, conform textului decretului publicat de Kremlin.
În plus, Vladimir Putin "a cerut guvernului rus să ia măsuri pentru interzicerea transportului aerian charter între Rusia şi Turcia", în timp ce tour-operatorii ruşi ar trebui "să se abţină să propună cetăţenilor ruşi produse implicând vizite pe teritoriul Turciei".