Şeful statului nord-coreean Kim Jong-Un a supervizat personal acest tir de încercare efectuat de o unitate de artilerie şi a ordonat el însuşi declanşarea acestuia, a adăugat KCNA, potrivit căreia obiectivul exerciţiului a fost antrenamentul pentru "lovirea eventuală a bazelor forţelor imperialiste americane de agresiune în Japonia".

Unitatea de artilerie mobilizată pentru acest tir, Hwasong,'are ca obiectiv să lovească bazele militare ale agresorului imperialist american în Japonia în caz de necesitate', a insistat KCNA.

Potrivit agenţiei de presă nord-coreene, Kim a descris cele patru rachete ca fiind 'atât de precise încât semănau cu avioane care fac acrobaţii aeriene în formaţie'.

Trei dintre cele patru rachete lansate luni au căzut în apele teritoriale japoneze. În urma acestor tiruri, Japonia şi SUA au cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, programată pentru miercuri.

Rezoluţiile Consiliului interzic în mod normal Coreii de Nord orice utilizare a tehnologiei rachetelor balistice. Dar cele şase valuri de sancţiuni aplicate de ONU de la primul test nuclear nord-coreean în 2006 nu au avut niciun efect asupra hotărârii regimului de la Phenian de a se dota cu ceea ce el califică drept arme defensive.

Pe Twitter, ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a repetat că lumea 'nu va autoriza' Coreea de Nord să continue să meargă 'pe această cale destructivă'.

Aceste tiruri de rachete de luni par să fie un răspuns al Phenianului la începerea manevrelor militare anuale ale Coreii de Sud şi ale SUA săptămâna trecută, comentează AFP.

Kim Jong-Un ceruse atunci forţelor sale armate "să fie în alertă maximă în faţa situaţiei dramatice în curs, în care un război adevărat poate izbucni în orice moment", potrivit KCNA.

Liderul de la Phenian insistase ca trupele sale să fie pregătite "să reacţioneze rapid, să ocupe poziţie de lovire cu scopul de a putea deschide focul şi să anihileze inamicii de îndată ce un ordin în acest sens ar fi dat de Comitetul Central al Partidului", conform KCNA. AGERPRES