Coreea de Nord nu are cazuri de infectare cu noul coronavirus, a declarat pentru AFP un important responsabil medical de la Phenian, într-un moment în care unele ţări se îndoiesc de absenţa contaminărilor cu COVID-19 pe acest teritoriu.

Acest stat sărac şi izolat diplomatic, înconjurat de China şi Coreea de Sud, două ţări puternic afectate de coronavirus, şi-a închis toate graniţele de la sfârşitul lunii ianuarie şi a luat măsuri drastice de izolare.

Pak Myong Su, directorul Departamentului anti-epidemie din cadrul Centrului Naţional pentru Combaterea Epidemiilor, a insistat asupra eforturile care au permis obţinerea acestui succes.

„Până în prezent, nimeni nu a fost infectat cu noul coronavirus în ţara noastră (…) Am luat măsuri preventive şi ştiinţifice, cum ar fi inspecţiile şi plasarea în carantină a tuturor persoanelor care intră în ţara noastră, o dezinfectare completă a tuturor mărfurilor, precum şi închiderea frontierelor şi suspendarea legăturilor maritime şi aeriene”, a precizat, marţi, Pak Myong Su.

Până în prezent, doar câteva ţări din lume – adesea insule izolate sau ţări devastate de război – nu au raportat cazuri de COVID-19, scrie Agerpres.

China şi Coreea de Sud, vecinele Coreei de Nord, sunt printre cele mai afectate state de pe glob

Între timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri că pragul de un milion de cazuri confirmate la nivel mondial va fi depăşit în zilele următoare.

China şi Coreea de Sud au fost puternic afectate de pandemia de COVID-19, soldată cu peste 45.000 de decese în întreaga lume.

Potrivit specialiştilor, Coreea de Nord este deosebit de vulnerabilă în faţa acestui virus din cauza unui sistem medical defectuos. Persoanele care au evadat din această ţară au acuzat Phenianul că a ascuns o epidemie.

Luna trecută, comandantul forţelor americane din Coreea de Sud, Robert Abrams, a declarat că este „aproape sigur” că în Coreea de Nord au fost înregistrate cazuri de COVID-19. Preşedintele american Donald Trump a declarat la rândul său că „se întâmplă ceva” în Coreea de Nord şi a oferit ajutorul ţării sale într-o scrisoare către liderul Kim Jong-un.