Televiziunea de stat a declarat că noul tip de rachete pune în raza sa de acțiune întreg continentul american.

Racheta Hwasong-15, descrisă ca fiind "cea mai puternică", a fost lansată miercuri. Aceasta a aterizat în apele japoneze, dar a zburat mai mult decât orice altă rachetă pe care Nordul o testase anterior.

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a declarat "cu mândrie că, în cele din urmă, am ajuns să ne îndeplinim marea noastră misiune istorică, realizarea unei forțe nucleare de stat".

Testul, care a contracarat sancțiunile internaționale impuse asupra programului de arme din nord, a condus o condamnare internațională rapidă, iar Consiliul de Securitate al ONU trebuie să convoace o sesiune de urgență.

Coreea de Sud a răspuns prin efectuarea unor exerciții de foc în aer, lansând una dintre propriile rachete balistice.

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a vorbit despre un progres care reprezintă "o amenințare în întreaga lume".

A fost primul tir balistic efectuat de Coreea de Nord de la 15 septembrie. El a spulberat speranțele că armistițiul respectat între timp de Phenian a avut ca obiectiv să deschidă ușa unei soluții negociate la criza provocată de programul său nuclear și cel balistic.

Știrile despre lansare au fost anunțate la postul de televiziune de stat într-o emisiune specială de la amiază, precum și într-un raport emis de agenția de știri de stat KCNA.

Racheta a ajuns la o altitudine de 4,475 km și a zburat 950 km în 53 de minute, aproape de estimările independente făcute de armata din Coreea de Sud.

Proiectilul, tras pe o înclinare abruptă, nu a zbura peste Japonia, așa cum au făcut unele rachete în trecut, și a aterizat la aproximativ 250 km de coastele sale nordice, potrivit oficialilor japonezi.