Duminică, 19 februarie, Coreea de Nord a confirmat faptul că a testat, cu o zi în urmă, racheta balistică intercontinentală Hwasong-15.

Coreea de Nord se laudă că poate oricând lansa un contraatac mobil şi puternic

Totul a reprezentant un „exerciţiu de lansare subită” care confirmă disponibilitatea Phenianului pentru „un contraatac mobil şi puternic” faţă de forţe ostile.

Racheta balistică cu rază lungă de acţiune a fost lansată în marea din largul coastelor de vest ale Japoniei sâmbătă după-amiază. Coreea de Nord avertizase deja asupra unui răspuns puternic la anunţatele exerciţii militare ale Coreei de Sud şi Statelor Unite, relatează agenţia Reuters.

„Exerciţiul surpriză de lansare a rachetei balistice intercontinentale… este o dovadă concretă a eforturilor consistente ale forţei nucleare a Republicii Populare Democrate Coreea de Nord de a-şi transforma capacitatea unui contraatac nuclear fatal asupra forţelor ostile într-una irezistibilă”, transmite agenţia nord-coreeană de stat KCNA.

Noi critici la adresa duşmanilor din Statele Unite

Kim Yo Jong, sora lui Kim Jong Un, s-a arătat iritată de Statele Unite pentru încercarea de a transforma Consiliul de Securitate al ONU în ceea ce ea a numit „un instrument pentru politica sa ostilă odioasă” faţă de Phenian.

„Avertizez că vom urmări fiecare mişcare a duşmanului şi vom lua contramăsuri în consecinţă, foarte puternice şi zdrobitoare faţă de fiecare mişcare ostilă nouă”, a transmis sora liderului nord-coreean duminică, 19 februarie.

Acest test cu rachetă este primul din 2023 pentru Coreea de Nord şi vine după ce vineri, 17 februarie, Phenianul a ameninţat cu un răspuns „fără precedent de persistent şi puternic” la faptul că Coreea de Sud şi Statele Unite se pregătesc pentru exerciţiile militare anuale, ca parte a eforturilor de a contracara ameninţările nucleare şi cu rachete crescânde ale Coreei de Nord.

Racheta Hwasong-15 a zburat aproape 1.000 de kilometri

Racheta balistică intercontinentală a zburat 989 de kilometri în 4.015 secunde, până la o altitudine maximă de 5.768 de kilometri înainte de a lovi cu acurateţe o zonă prestabilită din largul mării, mai transmite agenţia KCNA. Hwasong-15 a fost testată pentru prima dată în 2017.

Această lansare, ghidată de Biroul General de Rachete, a avut loc pe baza unui „ordin de urgenţă privind puterea de foc” dat la răsărit, urmate de un ordin scris al lui Kim Jong Un, adaugă sursa nord-coreeană.

Unitatea militară a primit o „notă excelentă” la acest test, iar partidul de guvernământ din Coreea de Nord „a apreciat capacitatea reală de război a unităţilor de rachete balistice intercontinentale care sunt gata pentru contraatacuri mobile şi puternice”, a adăugat KCNA.