‘Deocamdată nu le ştim nici pe cele de pe POSDRU, unde, la o primă evaluare, corecţiile sunt de 75 de milioane de euro, dar mai există un număr de cereri de rambursare care nu au fost procesate şi numai după procesarea acestora vom şti exact care este suma finală pentru că este vorba de aplicarea unui procent de 25%’, a spus Orban.

El a menţionat că România aşteaptă scrisoarea Comisiei Europene pentru începerea concilierii în vederea stabilirii corecţiilor financiare pentru programele operaţionale Regional (POR), de Mediu (POSM), de Transporturi (POST), de Competitivitate Economică (POSCCE).

‘În ceea ce priveşte corecţiile financiare pe perioada 1 ianuarie 2007 – octombrie 2011 pentru cele patru programe operaţionale Transport, Mediu, Competitivitate şi Regional, aici încă nu am început negocierile, de fapt concilierea cu Comisia Europeană, aşteptăm scrisoarea oficială în limba română care va veni probabil în câteva săptămâni şi după aceea o să avem un termen de două luni până la care va trebui să finalizăm aceste negocieri’, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, în prezent cifrele sunt confidenţiale. ‘În momentul de faţă, cifrele sunt confidenţiale, nu vi le pot spune, pot să vă spun că la o evaluare preliminară vorbim de câteva sute de milioane de euro, desigur va fi un proces de conciliere’, a completat el.

Orban a subliniat, însă, că prin corecţiile financiare România nu va pierde banii europeni, negociind cu CE posibilitatea realocării acelor fonduri către programele fără probleme.

‘Vom discuta cu Comisia Europeană şi în măsura în care noi vom accepta propunerea Comisiei Europene, banii aceştia nu se vor pierde, ei vor putea fi alocaţi pentru alte proiecte. Ei vor fi retraşi de pe proiectele unde au fost sesizate disfuncţionalităţi pe zona achiziţiilor publice’, a menţionat Leonard Orban.

Referitor la POSDRU, el a susţinut că singura soluţie pentru asigurarea plăţilor interne către beneficiari este transferul de bani de la bugetul de stat către Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei.

‘Singura soluţie este să se identifice sume de bani care să fie transferate Ministerului Muncii şi Ministerului Educaţiei şi să fie făcute plăţile interne către beneficiari. Eu sper să fie identificate soluţii’, a afirmat Orban.

În prezent, POSDRU, gestionat de Ministerul Muncii, se află în procedură de pre-suspendare, la Comisia Europeană, însă ministrul Afacerilor Europene a susţinut că există posibilitatea evitării suspendării programului.

‘În aceste zile, începând de luni şi până astăzi, există o misiune a Comisiei Europene, aşa numită de fact finding, de identificare a faptelor, a evoluţiilor la nivelul ţării în ceea ce priveşte POSDRU. În funcţie de rezultatele acestei misiuni s-ar putea să putem evita suspendarea programului POSDRU, dar rămâne de văzut care ar fi planificată pentru 6 octombrie. Există anumite şanse să se evite, dar nu este foarte clar momentul în care până la urmă întreaga procedură de presuspendare va fi ridicată’, a explicat Orban.

Referitor la celelalte patru programe cu probleme, ministrul a precizat că partea română se aşteaptă ‘la o decizie diferenţiată’.

‘Nu cred că mai există ideea sau riscul de suspendare a tuturor programelor operaţionale, mai degrabă dacă va exista o asemenea chestiune se va pune de la program la program sau nici măcar aşa, ci de la axă prioritară la axă’, a menţionat Leonard Orban.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a participat, miercuri, la dezbaterea ‘Uniunea Europeană la răscruce?’, organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
SURSA: Agerpres