Economia va intra intr-o puternica recesiune anul acesta, iar deficitul bugetar va ajunge la 4% – 5%. Aceste estimari ii apartin presedintelui UGIR -1903, Ioan Cezar Coraci, care sustine ca Romania poate intra in colaps financiar in doar cateva luni, daca Executivul nu ia urgent masuri pentru a sprijini economia. “Tara noastra va avea recesiune de 5%, nu 3%, cat e media europeana si deficit bugetar de 4%-5% in 2009. Toate estimarile facute de Comisia Europeana, total diferite de discursul premierului Boc, arata ca varful crizei in Romania va fi catre toamna”, a explicat Coraci.

 

Patronatele au elaborat o scrisoare deschisa adresata autoritatilor, prin care solicita investitii reale, nu politici si strategii. “Instrumentele de lucru ale actualului Guvern sunt total nerealiste. Va dau un singur exemplu: bugetul a fost realizat pe o prognoza de crestere de 2,5%, cand Comisia Europeana estimeaza o recesiune de 3% a economiei europene”.

 

In ceea ce priveste acordul cu Fondul Monetar International (FMI), Coraci considera ca pentru imbunatatirea situatiei actuale trebuie aplicate politici sectoriale, permise de UE, dar neagreate de FMI. Presedintele UGIR – 1903 solicita un dialog intre patronate si autoritati, inaintea accesarii imprumutului, intrucat “toate statisticile arata ca politicile FMI au esuat de foarte multe ori”.