Politicienii locali din Italia nu sunt mulțumiți de faptul că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat să apară la Festivalul de la San Remo. Specialiștii din domeniul politicii externe spun că este de așteptat ca liderul de la Kiev să mulțumească Italiei pentru sprijinul acordat în acest război.

În cursul zilei de luni, consiliul de administrație al postului italian de TV de stat, RAI, a trecut printr-o ședință tensionată deoarece mai mulți membri au decis să nu anuleze apariția lui Volodimir Zelenski în cadrul Festivalului de la San Remo. O relatare apărută în presa italiană spune că acești membri au cerut să vadă înregistrarea de două minute înainte de a fi difuzată.

Discursul liderului de la Kiev este programat pentru data de 11 februarie, înainte de evoluţiile celor cinci finalişti, însă a fost aspru criticat de politicienii italieni.

Vicepremierul italian Matteo Salvini a declarat, săptămâna trecută, că speră ca festivalul de muzică să rămână doar festivalul cântecului italian și nimic altceva.

„Să sperăm că San Remo va rămâne festivalul cântecului italian şi nimic altceva”. „Sper că războiul se va sfârşi cât mai curând posibil şi că scena din ‘oraşul florilor’ (San Remo) va rămâne rezervată pentru muzică”, a adăugat el.

Prim-ministrul italian susține Ucraina

Matteo Salvini și Silvio Berlusconi sunt aliați ai actualului Guvern de la Roma, însă ei sunt cunoscuți ca fiind admiratori ai lui Vladimir Putin. În ciuda părerilor acestora, prim-ministrul italian Georgia Meloni este o susținătoare a Ucrainei, motiv pentru care Italia a avut mereu o poziție fermă în sprijinirea acestei țări.

Giuseppe Conte, fost premier, a precizat că este bucuros că Volodimir Zelenski a fost invitat să se adreseze Parlamentului italian în mai 2022, însă spune că nu este necesar ca acesta să participe și într-un context mai lejer precum festivalul de la San Remo.

„Nu există dubii faţă de sprijinul nostru pentru Ucraina. Totuşi, consider că este o greşeală să se combine un festival muzical cu un mesaj al preşedintelui unei ţări aflate în război”, a declarat Carlo Calenda, alt lider al opoziției, într-un mesaj pe Twitter.

Volodimir Zelenski a apărut prin mesaje preînregistrate la ediţia de anul trecut a galei Grammy Awards, la ceremonii organizate în timpul festivalurilor de film de la Cannes şi Veneţia şi, în urmă cu două săptămâni, la gala Globurilor de Aur.