Aeroportul parizian Charles de Gaulle a inaugurat un nou sistem de control la frontieră, care reduce foarte mult timpul petrecut de pasageri cu formalităţile de dinaintea îmbarcării. Este vorba de o tehnologie cumputerizată prin care controlul de la frontieră se face prin scanarea datelor de pe paşaport şi înregistrarea amprentei digitale.

Franţa este prima ţară europeană care introduce sistemul „PARAFES” (Trecere automatizată rapidă a frontierelor exterioare ale spaţiului Schengen, n.r.). Dispozitivul va fi operaţional începând din 16 noiembrie şi poate fi folosit de cetăţenii UE, cei din spaţiul Schengen şi locuitorii Elveţiei, iar folosirea lui este gratuită. De asemenea, pasagerii au în continuare opţiunea controlului vamal clasic.

Sistemul, care se prezintă sub forma unui sas (asemănător cu paletele de securitate din magazine), are scopul de a uşura viaţa pasagerilor înainte de îmbarcarea în avion, datorită acestuia formalităţile de la frontieră efectuându-se mult mai rapid. Graţie acestui sistem, controlul Poliţiei de frontieră nu va dura mai mult de câteva secunde.

Cu furnizarea datelor înainte

Pentru a putea fi folosit, este nevoie ca pasagerii să le furnizeze autorităţilor, în prealabil, datele paşaportului şi amprentele digitale pentru a putea fi recunoscute de sistem. După aceea, în aeroport călătorului nu-i mai rămâne decât să îşi poziţioneze paşaportul pentru a fi citit de dispozitivul aflat la intrarea sasului, apoi, la ieşire, să atingă cu degetul cititorul de amprente. Nu mai este nevoie să treci prin dreptul unui poliţist de frontieră ca acesta să citească datele de pe paşaport, cum se procedează în mod normal.

27 de astfel de treceri vor fi instalate în aeroporturile franceze, dintre care 19 vor fi în Aeroportul „Charles de Gaulle” până la sfârşitul acestui an.

Te înregistrezi dacă vrei, renunţi când vrei

„Avantajul sistemului «PARAFES» este dublu. Pe de-o parte facilitează trecerea pasagerilor, iar pe de altă parte ne ajută să descoperim mai uşor paşapoartele false”, a explicat Eric Besson, ministrul francez al imigraţiei, care a fost primul utilizator al sistemului care şi-a înregistrat amprenta digitală în aeroport.

Ministrul a mai precizat că înscrierea datelor nu se face decât la cerere, pe bază voluntariatului, iar dispozitivul nu păstrează în memorie ora la care pasagerul a făcut trecerea sau destinaţia sa de zbor. În plus, cei care vor să renunţe la trecerea rapidă, pot cere să li se şteargă datele din sistem. Eric Besson a dat asigurări că dispozitivul are funcţie administrativă, şi nu judiciară, astfel că amprentele nu vor fi folosite în anchetele poliţiei.

Activiştii drepturilor civile din Franţa s-au opus acestui nou dispozitiv, considerându-l un pas spre trecerea la scanarea irisului, care este încălcare a integrităţii personale.

SURSA: France-Soir.fr