Peste 259.000 de persoane au tranzitat frontiera în ultimele 24 de ore

Conform unui comunicat de presă, pe sensul de intrare în România, prin punctele de frontieră terestre, aeriene și maritime (sosiri din state non-Schengen) au fost înregistrate 134.324 de persoane. De asemenea, au intrat în țară 37.708 mijloace de transport.

În ceea ce privește cetățenii ucraineni, care trec prin formalitățile de control la frontieră conform reglementărilor naționale și comunitare în vigoare de la 10 februarie 2022, un total de 8.380.305 cetățeni ucraineni au intrat în România.

Începând cu 31 martie 2024, polițiștii de frontieră de la aeroporturi și porturi maritime nu mai efectuează controlul pentru persoanele care călătoresc în spațiul Schengen, însă, împreună cu poliția, imigrările și jandarmeria, desfășoară acțiuni punctuale pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, precum și pentru a preveni și combate faptele ilegale.

Verificări drastice la granițele României

Pentru aceste verificări, polițiștii de frontieră folosesc terminale mobile conectate la bazele de date relevante ale autorităților române și ale Spațiului Schengen, efectuând în ultimele 24 de ore aproximativ 4.750 de verificări în aplicația eDAC.

În ultimele 24 de ore, în zonele de competență, inclusiv punctele de trecere și „frontiera verde”, polițiștii de frontieră au constatat 94 de fapte ilegale (26 infracțiuni și 68 contravenții) care au încălcat legislația română.

Ca urmare a constatării acestor fapte ilegale, polițiștii de frontieră au aplicat amenzi în valoare de 44.185 lei și au confiscat bunuri în valoare de peste 316.400 lei, acestea fiind oprite de la comercializare pentru a proteja consumatorii.

De asemenea, 29 de cetățeni străini nu au fost lăsați să intre în țară deoarece nu îndeplineau condițiile legale, iar 19 cetățeni români nu au fost lăsați să iasă din diverse motive legale.