China cere membrilor Naţiunilor Unite „să-şi îndeplinească pe deplin obligaţiile financiare” faţă de organizaţie, menţionează vineri un comunicat chinez, subliniind că Washingtonul a acumulat o datorie de peste două miliarde de dolari, potrivit AFP, după cum relatează Agerpres.

SUA sunt, în același timp, cel mai mare contributor și debitor

„La 14 mai, contribuţiile datorate bugetului de funcţionare (a ONU) şi bugetului pentru operaţiunile de pace erau de 1,63 de miliarde şi respectiv de 2,14 miliarde de dolari”, precizează comunicatul misiunii permanente chineze pe lângă ONU, care se bazează pe un raport recent al secretariatului Naţiunilor Unite şi o reuniune desfăşurată joi.

„SUA sunt cel mai mare debitor, datorând 1,165 miliarde de dolari” bugetului de funcţionare şi „1,332 miliarde” celui necesar operaţiunilor de pace, afirmă comunicatul chinez, referindu-se la restanţe acumulate timp de mai mulţi ani.

SUA sunt de asemenea primul contributor financiar al ONU, plătind 22% din bugetul anual de funcţionare (totalizând aproximativ trei miliarde de dolari) şi 25% din bugetul anual pentru operaţiuni de pace (circa şase miliarde de dolari).

SUA plătește doar 25% deși ar trebui să achite aproape 28% din buget

Oficial, SUA trebuie să achite 27,89% din acest ultim buget, dar în temeiul unei decizii a Congresului aplicată de preşedintele Donald Trump din 2017, Statele Unite plătesc doar 25%, acumulând datorii echivalând aproape 200 milioane de dolari anual.

Anul fiscal în SUA durează din octombrie până în octombrie, ceea ce le poate să facă să pară ca debitori mai mari decât sunt într-adevar în anumite perioade ale anului.

Niciun comentariu cu privire la comunicatul de presă chinez nu a putut fi obţinut imediat de la misiunea diplomatică americană la ONU, notează AFP.

Plata contribuţiilor ţărilor membre pentru operaţiuni de pace are o incidenţă directă asupra rambursării datorate de Naţiunile Unite ţărilor care contribuie cu trupe pentru cele 15 operaţiuni de pace din lume.