‘S-au anulat contracte de 300 de milioane de euro, încheiate cu APDRP. Dintre toate aceste contracte, 60% s-au anulat din cauza lipsei de finanţare, iar restul din alte cauze, cum ar fi faptul că terenul nu era liber şi descărcat de sarcini sau a existat un decalaj de timp între depunerea proiectului şi obţinerea finanţării’, a menţionat Toncea.

Potrivit oficialului FGCR, finanţarea din domeniul agriculturii poate ajunge, cu eforturi, la un procentaj de 7%, similar cu contribuţia domeniului la Produsul Intern Brut /PIB/ al României.

‘Dacă agricultura a ajuns de la 2% la 4% din punct de vedere finanţării s-a datorat şi băncilor comerciale, dar se poate ajunge la 7% cât este contribuţia domeniului la PIB-ul României’, a spus Veronica Toncea.

La rândul său, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a afirmat, marţi, că terenurile agricole pot fi cumpărate de către fermieri cu un avans de doar 10% şi o dobândă avantajoasă, după ce un număr de cinci bănci vor semna înţelegeri, în acest sens, cu Fondul de Garantare.

Conform datelor oficiale ale MADR, Uniunea Europeană /UE/ a rambursat României, din 2007 şi până în prezent, peste 10 miliarde de euro, bani atraşi în economia românească, pe cele trei programe destinate agriculturii, dezvoltării rurale şi pescuitului.

Până în prezent, APDRP a încheiat 81.311 de contracte de finanţare în valoare de circa 5,5 miliarde de euro, anul 2013 fiind ultimul an în care mai pot fi contracte proiecte pe actuala programare financiară. Raportat la valoarea totală a fondurilor disponibile prin PNDR doar pentru proiecte de investiţii, respectiv circa 6,7 miliarde de euro, procentul de contractare a fondurilor este de circa 82%.

Fondurile europene alocate României pe actuala programare financiară sunt de circa 14,5 miliarde de euro pe cele trei programe.

FGCR s-a constituit în februarie anul 1994, potrivit Legii nr. 31/1990, ca o societate comercială pe acţiuni, în urma negocierilor Comisiei Comunităţii Europene şi Guvernul României, reprezentat de MADR, concretizând programul Comunităţii Europene de sprijinire a procesului de privatizare a agriculturii în România.

Fondul s-a înscris ca IFN în anul 2006, în baza OG nr. 28/2006, iar începând cu data de 30 iulie 2007 a primit din partea Băncii Naţionale a României /BNR/ notificarea de înregistrare în Registrul Special BNR.

Reformarea Politicii Agricole Comune /PAC/, microcreditarea pentru investiţiile în agricultură şi plăţile directe şi subvenţiile din agricultură au fost doar câteva dintre temele abordate, marţi, în cadrul conferinţei ‘Agri-Business pe profit: Finanţarea afacerilor din agricultură’, organizată la Bucureşti.

Sursa: Agerpres