La garsoniere și la apartamentele de două camere pe de altă parte, s-a înregistrat o ușoară scădere a chiriilor. Scăderea este una infimă comparativ cu fluctuațiile înregistrate în urmă cu aproximativ doi ani.

„Raportându-ne la fluctuațiile înregistrate în anii trecuți, pentru 2012 nu ne așteptăm la oscilații semnificative de preț pe segmentul închirierilor. Dacă în 2009 și 2010 pe piața închirierilor se manifesta o efervescență crescută generată de valul de ieftiniri, începând din 2011, se poate vorbi de o stabilitate care s-a instalat pe această piață, o dată cu stagnarea chiriilor“, consideră autorii raportului.

Prețul mediu solicitat de proprietari pentru închirierea unei garsoniere în București s-a învârtit în ianuarie în jurul valorii de 228 euro/lună, cu 3% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. Comparând chiria actuală cu cea vehiculată la începutul lui 2010 însă, se observă o variație de preț de -13%.

La apartamentele cu două camere s-a înregistrat o diferență insesizabilă la chiria solicitată luna trecută comparativ cu ianuarie 2011, ajungând de la 326 euro/lună, la 323 euro. La fel ca și în cazul garsonierelor, față de începutul anului 2010, se raportează o scădere de 13% a chiriilor la acest tip de unități.

În cazul apartamentelor de 3 și 4 camere, ianuarie 2012 a marcat prima creștere a chiriilor la început de an din 2008 și până în prezent. După trei ani consecutivi în care, pe intervale de 12 luni prețurile, au înregistrat scăderi, chiria solicitată de proprietari pentru un apartament cu trei camere a ajuns acum la 469 euro/ lună, cu 2% mai mult decât în ianuarie 2011.

Creșterea la unitățile cu patru camere este și mai mare, între ianuarie 2011 și ianuarie 2012 înregistrându-se o diferență de 6%, de la 620 la 655 euro/lună. Chiria solicitată de proprietari pentru un astfel de apartament rămâne totuși cu 15% mai mică față de acum doi ani.Evoluţia ofertelor

În ceea ce privește numărul de oferte de închiriere apărute pe piață la început de an, nu se poate  vorbi de o tendință evidentă de creștere sau de scădere, existând mici fluctuații în ambele direcții.

Conform statisticilor AnunțuriParticulari, în luna ianuarie, peste 800 de apartamente de două camere au fost scoase la închiriere în Capitală, acest tip de locuință ocupând primul loc pe piață ca număr de oferte. Garsonierele ocupă locul doi în top, cu 678 de oferte valabile în ianuarie 2012, în ușoară creștere de la 664 de unități, câte se înregistrau în aceeași lună a anului trecut.

Singurul caz de scădere clară privind numărul de oferte a fost perceput pe segmentul apartamentelor cu trei camere. În ianuarie 2012, au apărut pe piață cu 20% mai puține oferte de închiriere la acest tip unități față de ianuarie 2011, vorbind astfel de o scădere de la 443 la 354 de apartamente. Topul este completat de oferta la apartamentele cu patru camere, la începutul acestui an 91 de unități fiind oferite spre închiriere.