Aflate în centrul rețelelor viitorului, contoarele inteligente reprezintă calea de acces către noile tehnologii care vor fi disponibile în domeniul energiei electrice. Atunci când procesul de înlocuire a contoarelor vechi cu cele inteligente va fi încheiat, consumatorii vor putea vedea mult mai bine beneficiile acestei tehnologii, iar mediul va fi mai bine protejat.

Ne putem imagina, de exemplu, un oraș cu rețele electrice inteligente, care va putea fi alimentat atât de la centralele electrice, cât și de la prosumatorii care generează energie regenerabilă în cantități măsurate de contoarele inteligente, iar consumatorii vor putea utiliza această energie pentru a alimenta mașinile electrice sau alte aparate, putând regla și monitoriza consumul prin aplicații Internet of Things. Astfel, într- un viitor nu foarte îndepărtat, electrocasnicele inteligente vor decide singure când este cel mai bun moment să pornească, în funcție de tarifele orare percepute de furnizorul de energie.

Investiții pentru viitor

Odată cu adoptarea generalizată a tehnologiei contoarelor inteligente, rețelele de electricitate din România vor putea ajunge la nivelul de digitalizare înregistrat de țările mai avansate în domeniu.  În prezent, rata de penetrare a contoarelor inteligente este însă scăzută la noi în țară. De exemplu, cele trei filiale de distribuție ale grupului Enel România, pionier în domeniu, au instalat contoare inteligente la 20-25% dintre clienți, fiind, în aceste condiții, cele mai avansate companii din domeniu în privința adoptării tehnologiei la nivel local.

Enel continuă să investească în acest domeniu. Pe parcursul anului 2019, cele trei companii E-Distribuție vor instala 171.000 de contoare inteligente prin investiții care se ridică la 53 de milioane de lei. Astfel, până la finalul acestui an, numărul celor care vor beneficia de noua tehnologie va depăși 671.000 clienți.

Beneficii imediate

Avantajele de care beneficiază consumatorii cărora le-au fost instalate contoare inteligente sunt multiple. Indexul poate fi citit de la distanță, fără să mai fie nevoie de citirea de pe teren și de estimările de consum.

În același timp, clienții pot urmări mult mai ușor consumul de energie și într-un viitor nu foarte îndepărtat vor putea opta pentru tarife flexibile care vor putea fi configurate la nivel de intervale orare, de zile, de săptămâni, sau de sezon.

Tehnologia permite, de asemenea, transmiterea de informații către dispeceratul distribuitorului de energie electrică, astfel că defecțiunile de rețea pot fi identificate mult mai ușor, iar intervențiile în caz de avarii pot fi realizate mai rapid și mai eficient.

Nu în ultimul rând, clienții care au montate contoare inteligente sunt protejați de supratensiuni și au șanse la o reconectare mai rapidă dacă deconectarea a fost cauzată de incidente din reţeaua de energie electrică.

Pentru producătorii individuali de energie regenerabilă, contorul inteligent este un echipament indispensabil, cu ajutorul căruia pot monitoriza în timp real cantitatea de energie produsă și cea introdusă în rețea, pentru care vor fi remunerați.