Reuniunea a fost convocată după întrevederea pe care liderul principalului partid grec de opoziţie, Antonis Samaras, a avut-o cu preşedintele țării, Karolos Papoulias. Şeful statului l-a invitat la discuții pe liderul conservator pentru a examina posibilitatea formării unui guvern de uniune naţională, cu participarea tuturor forţelor politice, care să aplice măsurile recent convenite la Bruxelles cu privire la salvarea financiară a Greciei.
Antonis Samaras a insistat sâmbătă asupra desfăşurării de alegeri anticipate în luna decembrie.
Comisia Europeană consideră că ”opţiunea ideală” pentru Grecia ar fi un guvern de uniune naţională, rezultat al negocierilor începute de premierul Georgios Papandreou.
De altfel, șeful executivului de la Bruxelles, Jose Manuel Durao Barroso, a declarat zilele trecute pentru BBC Today că  ”de Grecia depinde dacă va părăsi sau nu zona euro. Când ești membru al acestei zone este la fel ca și când ai fi membru unui club – trebuie să respecți anumite reguli”.
Criza din zona euro a zdruncinat puternic unitatea statelor membre. Premierul britanic, David Cameron, a declarat la sfârșitul summit-ului G20, de la Cannes că ”Marea Britanie nu va investi în fondul pentru susținerea zonei euro și nici în FMI, care să sprijine astfel zona euro”.
Formarea unui guvern de uniune naţională este un prim pas pentru deblocarea crizei din Grecia. Cancelarul german, Angela Merkel, avertiza ieri, pe blogul său: ”Criza nu se va depăși dintr-odată și este nevoie de o decadă pentru a ne reîntoarce la perioada de creștere economică de dinaintea recesiunii”.