‘Nu este vorba despre un nou impozit ci despre schimbarea modalităţii în care se impozitează persoanele fizice, iar persoanelor juridice care lucrează în agricultura nu li se schimbă nimic în modalitatea actuală de impozitare. Dacă până acum pentru persoanele fizice care au suprafeţe de teren modalitatea de impozitare era sub o anumită formă şi conducea la un impozit de 214 lei pe hectar, acum vor plăti un impozit de 96 de lei pe hectar. Principiul pe care am luat această decizie se referă la o anumită relaxare fiscală pentru persoanele fizice care plăteau un impozit în agricultură, însă baza de impozitare creşte’, a precizat Constantin, citat de Agerpres.

Şeful MADR a menţionat că această nouă modalitate de impozitare nu se va aplica persoanelor din domeniul producţiei vegetale care au sub două hectare şi nici crescătorilor de animale care au şase porci sau trei vaci, adică animalele crescute în gospodăria proprie pentru autoconsum. Prezent la discuţii, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, a spus că este o măsură de natură fiscală de simplificare a impozitării în domeniul veniturilor obţinute din agricultură.

Citiţi şi: Impozit de 16% pe veniturile din sivicultură şi piscicultură

‘Este o măsură care are rolul de a asigura o echitate a impozitării pentru toţi contribuabilii şi toţi cei care realizează venituri din domeniul agricol, având rolul fundamental şi substanţial, pe lângă crearea unui mediu concurenţial, de a reduce evaziunea fiscală. Mai mult, sistemul de impunere propus este mult diminuat faţă de cel actual, adică sarcina fiscală este undeva la jumătate’, a spus Chiţoiu. În opinia acestuia, interesul autorităţilor este de a fiscaliza cât mai mult activitatea agricolă şi de a crea premisele comasării terenurilor astfel încât activităţile să devină eficiente.

‘Principiile acestei măsuri fiscale, care face parte din modificările aduse Codului Fiscal, mai are un rol major şi benefic pentru cei care plătesc acest impozit pentru că o parte din suma încasată, respective 5,5% , merge la Fondul Naţional de Sănătate. Cei 670.000 de agricultori persoane fizice care plătesc acest impozit sunt asiguraţi şi la Fondul Naţional de Sănătate’, a adăugat ministrul Finanţelor Publice.

Din punct de vedere al stabilirii sarcinii fiscale, Chiţoiu a spus că se doreşte nu numai simplificarea în aplicare ci şi în colectare. ‘Am stabilit ca modalitate de determinare a bazei impozabile, ca o normă de venit net anual, care va fi impozitată. S-a avut în vedere ca termenele de plată să fie după ce agricultorii încasează banii din vânzarea producţiei sau sub formă de subvenţii şi, de aceea, le-am stabilit în trimestrul patru. O tranşă va fi la 25 octombrie şi ultima la 15 decembrie. Am înţeles că acestea sunt perioadele cele mai bune, astfel încât agricultorii să-şi plătească impozitele. Interesul nostru nu este de a stabili perioade de plată când nu au bani şi pe urmă să le aplicăm majorări şi penalizări şi să alergăm după ei să încasăm aceste impozite. Interesul nostru este de a veni în sprijinul agricultorilor şi de a stabili o modalitate simplă de plată’, a subliniat ministrul Finanţelor.

Sursa: Agerpres