Economia germană va înregistra în acest an o contracţie mai mică decât se estima iniţial, graţie unei reveniri surprinzător de puternice pe parcusul verii, însă cel de al doilea val al pandemiei de COVID-19 reprezintă un risc pentru revenirea de anul următor, a apreciat miercuri Consiliul înţelepţilor – cei cinci economişti care sfătuiesc Guvernul de la Berlin, transmite Reuters.

„Nu am depăşit încă criza coronavirusului”, a declarat preşedintele Consiliului înţelepţilor, Lars Feld, adăugând că revenirea economică rămâne fragilă din cauza creşterii rapide a cazurilor de infecţie.

Pagube mai mici decât estimările inițiale

„Evoluţiile viitoare depind de modul în care pandemia va fi ţinută sub control şi cum vor evolua alte economii de peste hotare”, a subliniat Feld făcând referire la dependenţa ridicată a Germaniei de exporturi.

În prezent, cei cinci economişti care sfătuiesc Guvernul de la Berlin se aşteaptă ca PIB-ul Germaniei să înregistreze o contracţie de 5,1% în acest an, în timp ce în luna iunie mizau pe un declin de 6,5%.

Conform noilor cifre, pagubele provocate economiei Germaniei de pandemie ar putea fi mai mici decât şocul suferit ca urmare a crizei financiare mondiale din 2009, când economia germană a înregistrat o contracţie de 5,6%.

În schimb, pentru 2021, Consiliul înţelepţilor şi-a revizuit, în jos, estimările privind evoluţia economiei germane, până la un avans de 3,7%, comparativ cu estimările anterioare care prognozau un avans de 4,9%.

Noi măsuri adoptate împotriva pandemiei de coronavirus

Experţii subliniază că cele mai recente prognoze ale lor ţin cont de recrudescenţa cazurilor de infecţie în ultimele luni precum şi de noile măsuri adoptate pentru a ţine sub control răspândirea coronavirusului.

Germania tocmai a început o perioadă de patru săptămâni de izolare parţială în care restaurantele, barurile, facilităţile sportive şi de divertisment sunt închise însă şcolile şi magazinele non-esenţiale au rămas deschise.

Consiliul Experţilor pentru analizarea evoluţiei economice a fost creat prin lege în 1963 ca un for de consiliere a liderilor politici.