Creşterile salariale anunţate de Guvern pentru sectorul bugetar ar putea afecta bugetul chiar mai mult decât forma iniţială a Codului Fiscal, pentru că, dacă se aprobă în forma vehiculată, vor avea un impact bugetar de 2% din produsul intern brut (PIB) şi vor duce deficitul bugetar peste 4% din PIB în 2016, a declarat joi preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

„Impactul din Codul Fiscal, aşa cum a fost aprobat, am discuta de un deficit bugetar, dacă nu ar mai creşte salariile, de 2,2% din PIB anul viitor, care nu e o tragedie. Problema apare atunci când discutăm despre creşterile potenţiale de salarii, care pot duce deficitul la peste 4%, dacă se materializează în forma în care Guvernul intenţionează să le aprobe. Discutăm de un impact bugetar, dacă s-ar aplica o convergenţă către noile salarii de 60%, care înseamnă 5,5 miliarde lei, discutăm de peste 2% din PIB. Problema ar fi legată de sustenabilitatea acelor creşteri de salarii”, a explicat Dumitru.

Potrivit acestuia, prin modificarea Codului Fiscal în Parlament, impactul bugetar s-a diminuat şi, dacă nu am mai creşte salariile, deficitul ar putea ajunge la 2,2% din PIB, care „nu ar fi o tragedie”. Însă creşterile de salarii anunţate pot duce deficitul bugetar peste 4% din PIB, susţine preşedintele Consiliului Fiscal.

În privinţa formei finale a Codului Fiscal, Dumitru a menţionat că, din păcate, a rămas în vigoare doar reducerea TVA din 2016, care stimulează consumul, iar măsurile care ar fi trebuit să stimuleze investiţiile au fost amânate pentru 2017 şi, în opinia sa, au un grad de incertitudine foarte mare având în vedere că, în funcţie de situaţia din momentul respectiv, ar putea fi amânate sau chiar anulate.

Preşedintele Consiliului Fiscal a mai spus că, în ceea ce priveşte consumul, acesta a crescut deja mai mult decât oferta internă şi există toate ingredientele să crească în continuare. "Consumul creşte cu 5%, oferta internă cu 3,5%. Avem toate ingredientele să crească în continuare consumul: salariile cresc cu 7% – 8%, masa salarială creşte cu 10%-13%, sentimentul consumatorului s-a îmbunătăţit, consumatorul român are aceeaşi încredere ca în 2007", a mai spus Ionuţ Dumitru.

El a atras atenţia şi asupra faptului că nivelul cheltuielilor salariale tinde să crească spre 9% din PIB, dacă se aprobă majorările salariale anunţate, de la aproximativ 7% în prezent, revenind aproape de situaţia dinainte de criză, când se situau la 10% din PIB. Un alt pericol este reprezentat de creşterea numărului de salariaţi în sectorul bugetar. „Numărul de salariaţi a scăzut în criză cu 150.000. Acum nu mai scade, avem chiar o uşoară creştere şi vedem iniţiative de creştere la nivel local, ANAF-ul vrea încă 1.000 de angajaţi… Ne putem aştepta la o factură de salarii în sectorul bugetar care poate deveni din nou nesustenabilă”, a subliniat Ionuţ Dumitru.