"Vedem prosperând fenomenul pervers al populismului şi al extremismului, care se alimentează reciproc pe fondul valului rasist, xenofob, antisemit şi islamofob, între alte forme de intoleranţă", a declarat Guterres, în deschiderea celei de-a 34-a sesiuni a Consiliului Drepturilor Omului.

Într-o altă intervenţie, Înaltul Comisar penru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, a lansat un mesaj clar factorilor politici care (…) ameninţă sistemul multilateral sau care au intenţia de a se retrage din anumite părţi' ale acestui sistem.

"Nu vom rămâne pasivi. Drepturile noastre, drepturile altora, viitorul planetei nu pot, nu trebuie date la o parte de profitori politici", a subliniat Zeid.

Potrivit secretarului general al ONU, 'minorităţile, comunităţile autohtone şi alte grupuri sunt ţinta discriminărilor pretutindeni în lume. Şi la fel se întâmplă cu membrii comunităţii LGBT'.

"Drepturile refugiaţilor şi migranţilor sunt în mare pericol. Traficul de fiinţe umane capătă amploare. În faţa numărului mare de persoane care fug de război, comunitatea internaţională nu trebuie să se sustragă responsabilităţilor sale", a adăugat secretarul general al Naţiunilor Unite.

El a pledat pentru "rezistenţă cu cea mai mare fermitate în faţa celor care vor să reintroducă tortura", subliniind că aceasta "este un act de laşitate care nu permite obţinerea de informaţii utilizabile şi aruncă oprobiul asupra oricărui ţări ce o practică".

Dezbaterile principalei reuniuni anuale a Consiliului – din care fac parte 47 de state membre alese în fiecare an de Adunarea Generală a ONU – vor avea în intervalul 27 februarie-24 martie, urmând să se încheie prin adoptarea unei serii de rezoluţii.

Printre temele cele mai dezbătute se vor afla situaţia drepturilor omului în Siria, Coreea de Nord şi Myanmar, tortura, migranţii sau libertatea credinţei. AGERPRES