Armata din Israel a efectuat zeci de atacuri în Fâşia Gaza în noaptea de duminică spre luni, unde grupările armate au continuat să lanseze rachete asupra Israelului. Forţele aeriene israeliene au efectuat zeci de atacuri, provocând întreruperi ale furnizării de curent electric.

Forţa aeriană israeliană a informat că “avioanele de luptă” au lovit “ţinte teroriste” în Gaza, după ce rachete dinspre Gaza au fost lansate asupra localităţilor israeliene Beersheba şi Ashkelon imediat după miezul nopţii, potrivit Reuters. Deocamdată nu există informaţii despre eventuale victime în ambele tabere.

Raidurile israeliene au ucis duminică 42 de palestinieni în Gaza, dintre care cel puţin opt copii şi doi medici, în cea mai sângeroasă zi a acestei săptămâni de violenţe în creştere. În total, începând din 10 mai, au fost ucişi 197 de palestinieni, dintre care cel puţin 58 de copii, fiind rănite peste 1.200 de persoane.

De partea israeliană au fost ucise zece persoane, dintre care un copil, fiind rănite 282 de persoane ca urmare a tirurilor efectuate de grupări armate din Palestina, inclusiv Hamas, dinspre Fâşia Gaza.

Reuniunea de urgenţă de duminică a Consiliului de Securitate al ONU nu a înregistrat niciun progres.

Potrivit mai multor diplomaţi intervievaţi de AFP, Statele Unite, într-o poziţie considerată de neînţeles de mulţi dintre aliaţii săi, au continuat duminică să se opună unei declaraţii comune care să ducă la o încetare rapidă a ostilităţilor.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a avut discuţii telefonice cu omologii din Qatar, Egipt şi Arabia Saudită, state regionale cheie, pentru a încerca să oprească violenţele.

Manifestaţii pro-Palestina în mai multe oraşe din lume

Un număr impresionat de persoane au participat sâmbătă la manifestaţii pro-Palestina în mai multe oraşe din toată lumea. Oamenii s-au adunat la Paris, Madrid, Londra, Berlin, Haga, Montreal, Washington. Informația, furnizată de News.ro, indică că, la Paris, 45 de persoane au fost arestate. Între 2.500 şi 3.500 de persoane, potrivit autorităţilor, 4.500 – 5.000, conform organizatorilor, s-au adunat în mici grupuri în cartierul Barbès-Rochechouart, din departamentul XVIII, sâmbătă, în semn de susţinere pentru Palestina.

Sâmbătă, 45 de persoane au fost arestate după un protest neautorizat pentru Palestina în Capitală, informează BFM TV, citând Parchetul din Paris. Aproximativ 4.200 de poliţişti şi jandarmi, conform cifrelor de la Prefectură, au fost mobilizaţi pentru a aplica măsuri “de dispersare sistematic şi mediat” când manifestanţii au încercat să se regrupeze.

În Madrid, aproape 2.500 de persoane, mulţi tineri cu drapele palestiniene, au mers în piaţa Puerta del Sol din centrul oraşului. “Acesta nu este război, e genocid”, au cântat ei. “Ne masacrează”, a spus Amira Sheikh-Ali, 37 de ani, de origine din Palestina.

Sursa foto: Dreamstime