Comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici, a pledat joi pentru încheierea în acest an a reformei zonei euro, înaintea scrutinului europarlamentar din mai 2019, din care ar putea rezulta un peisaj politic ‘fragmentat’ prin ascensiunea forţelor naţionaliste şi eurosceptice, transmite AFP.

‘Trebuie neapărat să ne concentrăm eforturile de reformare a zonei euro’ şi ‘să încheiem în decembrie’, a subliniat comisarul european, aflat într-o vizită la Madrid.

Miniştrii de resort din zona euro se vor reuni vineri, la Viena, pentru a lua în discuţie tocmai această reformă.

În dezbatere se află acum întărirea Mecanismului European de Stabilitate, pentru ca acesta să nu fie folosit doar la salvarea statelor în dificultate, ci şi în caz de faliment al unor mari bănci considerate sistemice, a căror prăbuşire ar provoca grave turbulenţe globale.

O altă propunere vizează Uniunea bancară, cu crearea unui sistem european de garantare a depozitelor deponenţilor, însă Germania, mai ales, se arată reticentă.

Referitor la alegerile din mai 2019 pentru Parlamentul European, Moscovici a fost de părere că acestea ‘vor vedea scăderea sprijinului pentru partidele tradiţionale’ în beneficiul formaţiunilor eurosceptice şi naţionaliste, comisarul european subliniind că are ‘mai multă încredere’ în spectrul politic actual.

La rândul său, noul ministru spaniol al economiei, Nadia Calvino, a apreciat că ‘trebuie profitat de acest moment’ de creştere economică în zona euro pentru ducerea la bun sfârşit a reformelor.

Într-un interviu acordat cotidianul spaniol El Pais, Pierre Moscovici a indicat, pe de altă parte, că se gândeşte să se prezinte drept candidat socialist la preşedinţia Comisiei Europene. ‘Voi decide acest lucru când va veni momentul, în săptămânile următoare’, a afirmat el.

Pierre Moscovici are 60 de ani şi a fost ministru al economiei în Franţa în mandatul preşedintelui socialist François Hollande.AGERPRES


Te-ar putea interesa și: