Una dintre clădirile care dau o “față” europeană capitalei noastre și care, renovată recent, amintește cu grație de farmecul acestui oraș în perioada interbelică este Hotelul Continental de pe Calea Victoriei. Clădirea a fost proiectată de un arhitect german şi un constructor român acum aproape 200 de ani în stilul renascentist german. Era un hotel cu puține camere, însă era renumit pentru eleganță și, la începutul secolului trecut când orașul nostru căpătase deja renumele de “Micul Paris”, a fost gazda multor personalități străine care au ajuns pe meleagurile noastre.
Avea un restaurant destul de spațios pentru acele vremuri și o grădină de vară vizitate frecvent de protipendada orașului. Rebreanu, Goga, Constantin Tănase sau George Enescu se numărau printre clienții obișnuiți ai localului și, o bună bucată de vreme, aici a cântat Maria Tănase cu orchestra sa.
După câțiva ani de lucrări de renovare și o investiție de peste 8 milioane de euro, Grand Hotel Continental s-a redeschis la sfârșitul anului 2009. Acum are mai multe camere, iar cele 6 apartamente au fost redecorate individual în stilurile renascentist, baroc, Impero sau Ludovic XV, cu o bună parte din mobilierul de odinioară complet recondiționat.  
La parter, funcţionalitatea încăperilor a fost modificată și o parte din fostul restaurant a devenit recepţie, care este acum mult mai spațioasă. Totodată intrarea principală a fost mutată pe Câmpineanu. Mobilierul bogat ornamentat al recepţiei a fost achiziţionat de la o fostă reşedinţă nobiliară din Bergamo, iar masa centrală din foaier, consola, scaunele cu tapiţerie florală şi oglinzile au fost cumpărate de la târgul de antichităţi din Parma.
Pe latura din stânga a intrării se află restaurantul Concerto, care a primit și el o dată cu renovarea câteva piese de mobilier absolut speciale: rafturi din lemn de mahon cu sticlă gravată şi o masă cu capete de dragoni din lemn de nuc achiziționată de la faimoasa casă de licitaţii Dorotheum din Viena.
Concerto este, probabil, cel mai elegant restaurant din Bucuresti. Dincolo de încărcătura istorică a locului, pe care o poate egala doar Capșa probabil, el are un aer de sobrietate și stil care respiră din fiecare detaliu și care îți amintește de localurile cu tradiție îndelungată din capitalele europe, pe care cei mai mulți dintre noi le-am putut admira doar în filme. Servicii de cristal și portelan, argintărie originală de Shefield, chelneri manierați și extrem de ceremonioși și…prețuri pe măsură. Fără îndoială nu este un loc pe care să-l vizitezi prea des, iar lucrul acesta îl sesizezi foarte ușor pentru că puținii oaspeți pe care îi găsești acolo sunt, de cele mai multe ori, clienți ai hotelului.
Atmosfera destul de sobră și faptul că localul este mai mereu gol sunt cred și motivele pentru care Concerto nu prea a făcut furori printre oamenii cu bani ai Bucureștiului. Altfel, mâncare se ridică la standardele unui restaurant de hotel de cinci stele și prețurile nu sunt mai mari decât în localurile de lux din Herăstrău, de exemplu.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

La început vă recomand să încercați supa de busuioc servită cu mozarella crocantă (25 de lei) care este foarte gustoasă. Dacă doriți un antreu mai consistent puteți încerca o porție de risotto cu muguri de sparanghel și roșii uscate (32 de lei). La felul principal noi am apreciat pieptul de pui umplut cu brânză de capră și servit cu orez sălbatic și sos de ciuperci (39 de lei) și mușchiulețul de porc servit cu legume sote (59 de lei). Lista de deserturi este extrem de generoasă, însă noi am gustat doar Sachertorte și terina din înghețată de ciocolată cu sorbeto de mentă (20 de lei), amândouă absolut delicioase. Meniul de vinuri este destul de stufos, însă prețurile din el sunt greu de reprodus. Dacă vă ține buzunarul vă recomand un Revelatio de la Davino sau un Shiraz Nederburg din Africa de Sud.

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.
Legendă:

Mâncare: 4 puncte din 5
Serviciu: 5 puncte din 5
Atmosferă: 4 puncte din 5

Concerto
Calea Victoriei nr. 56
0372.010.300
www.continentalhotels.ro