Previziunea Netă de Angajare ajustată sezonier este de +17%, cea mai puternică raportată în România de la începutul anului 2009 până acum, îmbunătăţindu-se faţă de intervalul ianuarie – martie 2017 cu 3 puncte procentuale.

Un procent de 22% dintre angajatori prognozează o creştere a numărului de angajaţi, doar 12% prevăd scăderi de personal şi 64% nu anticipează nicio modificare.

Doar în micro-organizaţii, respectiv cele cu până la zece angajaţi, angajatorii raportează o previziune netă de angajare negativă de -2%.

În schimb, organizaţiile mari, cu peste 250 de angajaţi, raportează o previziune netă de angajare de + 30%, cea mai puternică din istoria sondajului din România la această categorie de organizaţii.

La cota de optimism cea mai ridicată din cei aproape 10 ani de desfăşurare a studiului în România se situează şi angajatorii din sectorul "Industrie prelucrătoare", care raportează pentru TI/2018 o Previziune Netă de Angajare de +39%.

Angajatorii din sectorul "Construcţii" sunt mai optimişti decât în trecut, raportând cele mai puternice intenţii de angajare din ultimii aproape şase ani. Previziunea Netă de Angajare de +21% este cu 6 puncte procentuale mai puternică decât în T IV/2017 şi se îmbunătăţeşte cu 11 puncte procentuale faţă de trimestrul I/2017.

Cea mai amplă îmbunătăţire de la trimestru la trimestru, de 14 puncte procentuale, se înregistrează în sectorul "Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul", însă Previziunea Netă de Angajare de +16% raportată în acest sector pentru T I/2018 este mai slabă decât cea din anul precedent cu 11 puncte procentuale, cel mai abrupt declin de la an la an din toate sectoarele de activitate analizate.

În schimb, angajatorii din sectorul energie electrică, apă, gaz prognozează cea mai amplă îmbunătăţire de la an la an, de 14 puncte procentuale, raportând o Previziune Netă de Angajare +9%, una din cele mai optimiste pentru acest sector din istoria studiul în România.

Cele mai semnificative îmbunătăţiri de la trimestru la trimestru şi de la an la an, de 17 puncte procentuale, se raportează în regiunea Nord-Vest, urmată de regiunea Nord-Est, în care Previziunea Netă de Angajare se consolidează faţă de trimestrele IV/2017 şi I/2017 cu 13, respectiv 10 puncte procentuale.