'O ieşire a Greciei din zona euro nu mai poate fi un subiect tabu. Combinată cu o strategie viitoare înţeleaptă din partea ţărilor din zona euro, ieşirea Greciei din zona euro ar putea chiar contribui la stabilizarea zonei. Pieţele au nevoie de încredere', a declarat Matthias Wissmann, preşedintele Asociaţiei industriei auto din Germania (VDA) şi vice-preşedinte al Federaţiei Industriale Germane (BDI). 

Referendumul convocat pentru duminică de premierul elen Alexis Tsipras este crucial pentru soarta Greciei în zona euro şi în Uniunea Europeană. El vizează aprobarea sau nu de către cetăţeni a măsurilor de austeritate cerute de creditori în schimbul continuării acordurilor de împrumut internaţionale. 

Die Familienunternehmer, organizaţie care reprezintă cele 180.000 de firme familiale germane, apreciază însă că ultimele evoluţii din Grecia justifică opoziţia sa faţă de programele de asistenţă acordate de Uniunea Europeană pentru Grecia. 'Eforturile noastre colective trebuie să se îndrepte acum spre o ieşire ordonată a Greciei din zona euro. Modul în care euro este gestionat are un efect asupra companiilor germane şi asupra modului în care acestea fac afaceri. Nu am fost niciodată de acord cu teza efectului de domino potrivit căruia în cazul unui Grexit şi alte ţări vor intra în colaps', a declarat economistul şef Daniel Mitrenga. 

Modificarea atitudinii industriei germane faţă de ideea ieşirii Greciei din zona euro reflectă faptul că firmele germane şi-au redus expunerea pe Grecia în ultimii ani. În 2014 exporturile totale ale Germaniei spre Grecia au fost de doar cinci miliarde de euro, mai puţin de jumătate de procent din totalul exporturilor germane iar Grecia a coborât pe locul 38 de pe locul 34 în topul partenerilor de export ai Germaniei.

AGERPRES