Companiile europene își revin pe bursă. Această tendință a fost însă puternic susținută de sprijinul financiar acordat de autorităților publice.

BCE face tot posibilul să preîntâmpine înăsprirea politicilor monetare și creșterea nedorită a costurilor de finanțare.

Companiile europene își revin pe bursă. Influențe benefice din SUA

Acţiunile marilor companii europene au atins, joi, cel mai ridicat nivel din ultimul an, datorită temperării temerilor legate de inflaţie.

În plus, a intervenit și anunţul Băncii Centrale Europene (BCE) referitoare la accelerarea achiziţiilor de obligaţiuni pentru suplimentarea lichidităţilor din piaţă şi menţinerea la un nivel scăzut a costurilor de împrumut, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Astfel, indicele pan-european STOXX 600 a urcat pentru a patra şedinţă de tranzacţionare consecutiv, cu 0,5%.

Piaţa a fost influenţată pozitiv şi de adoptarea în SUA a unuia dintre cele mai largi programe de stimulare economică din istoria americană, de 1.900 de miliarde de dolari.

Avertismentul șefei BCE, Christine Lagarde

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a avansat cu 0,20%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,72%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,17%. Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a crescut cu 0,82%, iar IBEX 35 al bursei din Madrid cu 0,80%.

BCE a anunţat, joi, că în lunile următoare se va folosi mult mai mult de programul de achiziţii de urgenţă pentru pandemie, PEPP, de 1.850 miliarde de dolari, pentru a opri creşterea nedorită a costurilor de finanţare.

Preşedinta BCE, Christine Lagarde, a avertizat la rândul ei împotriva unei înăspriri premature a politicilor monetare.

Franța ține de EDF

Acţiunile grupului energetic francez EDF, la care statul deţine controlul, au crescut cu 10,9%, după ce ministrul de Finanţe Bruno Le Maire a declarat că acesta nu va fi divizat, în condiţiile în care negocierile dintre Paris şi Bruxelles referitoare la reorganizarea companiei intră în etapa finală, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Titlurile Rolls-Royce au urcat cu 0,7%, producătorul britanic de motoare confirmând o estimare conform căreia pierderile sale vor fi mai mici în acest an, comparativ cu cele de anul trecut.

Acţiunile companiei germană de modă Hugo Boss au scăzut cu 3,6%.

Compania a anticipat că restricţiile legate de coronavirus vor continua să aibă un efect negativ asupra afacerilor sale, în primul trimestru.