„Furtuna magnetică este așteptată în curând, dar va avea un nivel mediu”, a declarat Joseph Kunches, specialist al Space Weather Prediction Center (SWPC), o divizie a U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Conform acestuia, furtuna solară din această săptămână ar putea afecta în special telecomunicațiile și sistemele de poziționare prin satelit (GPS), iar locuitorii din anumite părți ale globului ar putea observa pe cer o auroră.
Un fenomen similar, care a avut loc în 1989, a provocat căderea alimentării cu energeie electrică în Quebec, Canada, lăsând circa șase milioane de oameni fără energie electrică timp de câteva ore și provocând pagube de  milioane de dolari. Cea mai mare furtună magnetică a avut loc în 1859, când operatorii de telegraf au avut probleme majore. Dacă un fenomen de aceeași amploare ar avea loc astăzi ar putea provoca pagube în valoare de peste 2.000 de miliarde de dolari conform unui raport al Consiliului Național de Cercetare din SUA.
Cu toate acestea, Joseph Kunches consideră că „furtunile solare din această săptămână nu vor avea nici pe departe impactul celei din 1859. Un vârf al activității solare este așteptat cel mai devreme în 2013.