nAcesta a subliniat că, datorită funcţiei pe care o deţine, aceea de şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizătii în Industrie (OPSPI), a constatat că în România se produc foarte mulţi bani, companiile de stat generând foarte mulţi bani, dar care nu sunt vizibili la nivelul acestor firme. O explicaţie ar fi aceea că în multe cazuri activitatea societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat se derulează prin case de comerţ, prin firme off-shore, prin firme interpuse, prin terţe părţi din România sau din străinătate.

‘În momentul în care noi reuşim, şi aici mă întorc la Hidroelectrica, să avem o vizibilitate asupra potenţialului de generare de beneficii, de venituri în primul rând şi apoi de beneficii la nivelul Hidroelectrica, vom putea să ne pronunţăm şi cu privire la eventuale cazuri din acestea concrete în care nu curentul electric se plimbă prin Cipru ca să ajungă la Piatra Neamţ, în cazul în care l-aţi citat corect pe domnul prim-ministru; eu nu am auzit această afirmaţie. Dar avem un sistem energetic naţional în care energie există şi va continua să existe fără întreruperi şi fără scăderi de putere şi avem o cu totul altă componentă care este o componentă scriptică, juridică, ţine de nişte instrumente legale prin care se generează veniturile şi se acoperă costurile. Ele sunt foarte bine separate una de cealaltă’, a explicat acesta.

Reprezentantul Hidroelectrica a adăugat că modificarea eventuală a unor instrumente contractuale în care este implicat un furnizor de energie electrică nu afectează utilizatorii de energie electrică, respectiv utilizatorii energiei electrice din SEN.

Prim-ministrul Victor Ponta a prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, două documente, semnate de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, referitoare la exportul de energie electrică la preţuri mai mici decât cele ale pieţei.

‘Despre Hidroelectrica nu vreau să vorbesc foarte mult pentru că mâine (miercuri – n.r.) e o decizie a instanţei. Începem să găsim documente despre organizarea exportului de energie electrică la preţuri de 128, 174 şi 180 de lei/MWatt, în timp ce preţul pe piaţă era de 220 de lei/MWatt, semnate de fostul ministru al Economiei Adrian Videanu’, a afirmat Victor Ponta.
SURSA: Agerpres