SIF Banat-Crișana (SIF1) a surprins puternic investitorii săptămâna trecută, când a anunțat majorarea dividendului oferit din profitul pe anul trecut cu 50%. Astfel, deși inițial intenționa să ofere un dividend brut de 0,04 lei pe acțiune, săptămâna trecută l-a urcat până la 0,06 lei pe acțiune. 
Valoarea dividendelor este foarte importantă pe o piață în stagnare. Atunci când cotațiile nu se apreciază suficient pentru a oferi un randament bun investitorilor, dividendele aduc un bonus care poate face diferența dintre o acțiune căutată și una fără lichiditate. De altfel,  dividendele anunțate de SIF-uri au fost și motivul pentru care titlurile societăților de investiții financiare au reintrat puternic în atenția investitorilor. 
Deși bonusurile reprezentate de partea din profit pe care companiile o oferă acționarilor nu sunt importante pentru investitorii instituționali, pentru investitorii  mici și pentru speculatori dividendele sunt un motiv de intrare la cumpărare. „Pe noi ne interesează foarte puțin dividendele, acestea pot să existe sau nu în funcție de evoluția anuală, mult mai importantă este posibilitatea ca o acțiune să se aprecieze în viitor”, spune Greg Konieczny, reprezentant al Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP).
Randament în scădere de la BRD
FP este unul dintre investitorii institu­ționali care a intrat la cumpărare în ultimul timp. Conform raportării către BVB referitoare la situația activului net de la sfârșitul săptămânii trecute, lichiditățile s-au redus cu circa 310 milioane lei, în timp ce valoarea portofoliului de acțiuni listate a crescut cu 835 milioane lei. Cea mai mare parte din această creștere este dată de aprecierea valorii participațiilor deținute, însă restul reprezintă noi achiziții. 
Destinația banilor FP nu a fost făcută publică (va fi doar în raportarea aferentă primului trimestru), însă cea mai probabilă achiziție este cea a titlurilor BRD – Groupe Société Générale, de unde știm că BERD a vândut un pachet de 5%. Achiziția de titluri BRD ar confirma strategia declarată a Fondului în condițiile în care dividendele pe care banca le-a anunțat anul acesta sunt cu 35% mai mici decât cele de anul trecut. 
Scăderea nivelului dividendelor BRD este egală cu reducerea profitului de anul trecut, cu 36% față de 2009 până la 501 milioane lei. Dividendul brut propus de BRD este de aproape 0,8 lei pe acțiune, valoarea totală a profitului împărțit fiind de 125 milioane lei, iar randamentul calculat la cotația de joia trecută (14,1 lei) fiind de circa 1,3%.
Spre comparație, Apcarom Buzău oferă dividende de 0,22 lei pe acțiune, valoare care repezenta aproape 30% din cotația titlurilor companiei membre a grupului austriac Voestalpine în momentul anunțului, respectiv 0,72 lei. În doar câteva ședințe, cotația APC a urcat până la 0,95 lei pe acțiune, nivel la care dividendele încă oferă un randament foarte bun. 
Alumil, primul an fără dividende
Aerostar Bacău (ARS) a propus acționarilor un dividend de 0,07 lei pe acțiune, care indică un randament de peste 6% față de prețul din piață. Valoarea dividendelor ARS este de 8 milioane lei dintr-un profit de 11,2 milioane lei. Tot de peste 6% este și randamentul propus de Carbochim Cluj, care intenționează să ofere un dividend de 0,31 lei pe acțiune, adică ceva mai mult de jumătate din profitul obținut anul trecut, de 92,12 milioane lei. 
Evident, nu toate companiile oferă acționarilor participare la profit. Alumil Rom Industry, spre exemplu, va avea primul an fără dividende de la listare, după ce și-a văzut câștigul diminuat de patru ori față de 2009, până la 2,1 milioane lei. Nici Electroargeș Curtea de Argeș nu mai oferă dividende, deși inițial a anunțat repartizarea a 3,4 milioane lei din profitul de 7,58 milioane lei de anul trecut. Investitorii au taxat rapid decizia de revocare a dividendelor, cotația ELGS scăzând cu 15% imediat după revenirea la tranzacționare.
Profit cu probleme la Transgaz
Printre cele mai profitabile dividende de anul acesta sunt cele ale SIF-urilor, cu un randament maxim de 7% la acțiunile SIF Muntenia (SIF4). SIF Oltenia (SIF5), în schimb, oferă un randament redus cu circa 50%, după ce și profitul de anul trecut a scăzut cu peste 55%. Oltenii au propus un dividend de 0,075 lei pe acțiune, motiv pentru care și cotația titlurilor s-a redus în consecință, o excepție față de restul SIF-urilor, care au crescut semnificativ în săptămânile anterioare cutremurului din Japonia. 
Probleme cu oferirea de dividende au Transgaz și Transelectrica, obligate prin lege să ofere acționarilor 90% din profit. Măsură care vine într-un moment în care ambele companii au datorii și au nevoie de bani și pentru investiții. Transgaz a obținut anul trecut un profit de 367 milioane lei, în creștere cu 23% față de 2009, din care ar trebui să dea 330 milioane lei, iar Transelectrica a câștigat 9,9 milioane lei, în urcare cu 61% față de anul precedent.


Pe noi ne interesează foarte puțin dividendele, mult mai importantă este posibi­litatea ca o acțiune să  se aprecieze în viitor.
Greg Konieczny, manager de fond la Fondul Proprietatea.

330 milioane lei este valoarea dividendelor pe care Transgaz ar trebui să o ofere acționarilor conform legii, una dintre cele mai mari valori de la BVB.