Statul francez a fost condamnat să ramburseze banii după ce Curtea Constituţională a invalidat o taxă de 3% pe dividendele distribuite de companiile franceze, introdusă în 2012 de Francois Hollande pentru a încuraja companiile să îşi reinvestească profiturile. În luna mai a acestui an, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis şi ea că taxa pe dividendele distribuite de companiile franceze este contrară dreptului european. 

"Amatorismul juridic a dus la cel mai mare cadou fiscal făcut vreodată companiilor din această ţară. Este vorba despre o sumă cuprinsă între opt şi zece miliarde, riscul maxim fiind de 10 miliarde de euro", a declarat Christophe Castaner, la finalul Consiliului de miniştri. 

Această enormă factură care trebuie achitată vine într-un moment nepotrivit pentru Guvernul de la Paris, care s-a angajat să aducă în acest an deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB impus de tratatele europene, după mai mulţi ani de derapaj. 

Preventiv, Ministerul francez de Finanţe a eliminat această taxă din proiectul de buget pe 2018 şi a constituit provizioane în valoare de 5,7 miliarde de euro pe cinci ani pentru rambursări. 

Însă aceste provizioane nu sunt suficiente, a recunoscut marţi ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, care a apreciat că este nevoie să fie studiate mai multe opţiuni pentru a soluţiona acest litigiu, care în opinia sa a fost provocat de deciziile proaste adoptate de predecesorii săi. Bruno Le Maire intenţionează ca în săptămânile următoare să se întâlnească cu companiile afectate de această taxă, dar şi cu reprezentanţii patronatului, pentru a discuta opţiunile posibile, printre care se numără şi o "contribuţie excepţională". 

Această taxă s-a aplicat doar pentru cele mai mari companii franceze, adică cele care au o cifră de afaceri mai mare de un miliard de euro. Potrivit calculelor Ministerului Economiei, aproximativ 50% din rambursări vor merge către un număr de 13 companii.

AGERPRES